Pénz- és tőkepiac

A befektetőknek elege van Magyarországból

A befektetőknek elege lett Magyarország ígéreteiből – írja elemzésében a Dow Jones hírügynökség.

Hétfőn a forint 298-as szint fölé került az euróval szemben, és megközelítette a 300-as határt is, amelyre január 25-e óta nem volt példa. Közben a 10 éves államkötvények hozama 9,13 százalékra emelkedett, vagyis idei csúcsa közelébe került. A magyar gazdaság sérülékeny, elsősorban a külföldi devizában denominált hitelek miatt.

Miután az európai szuverén adósságválság kiújult a múlt évben, a helyi bankoknak veszteségeket kellett leírniuk a devizahitelek után. A kormány szeret olyan törvényeket hozni, amelyek növelik a kormányzati kontrollt, és veszélybe került a jegybank függetlensége is. Miközben Európa recesszióba süllyedhet és Magyarország védőháló nélkül marad – írja a hírügynökség. A magyar devizatartalék 34,64 milliárd eurón stagnált márciusban, vagyis nem változott az előző hónaphoz képest, ugyanakkor alacsonyabb, mint a 2011 márciusi 35,69 milliárd eurós szint.

A befektetők azt várták, hogy mostanra már jól haladnak a tárgyalások a három fél között. A kormány vonakodik attól, hogy megváltoztassa az ellentmondásos jegybanktörvényt, ahogyan az Európai Bizottság kéri, így ismét kétségessé vált, hogy Magyarország nem állapodik meg az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal egy hitelkeretről.

A piac pozitív fejleményre vár, de úgy látszik, erre még nagyon sokat kell várni – mondta Szabó Viktor, az Aberdeen Asset Management portfólió-menedzsere a Dow Jones hírügynökségnek.

Orbán Viktor látszólag ugyan békülékeny hangot ütött meg az IMF-tárgyalások kapcsán, ami segítette Magyarországot januárban, és megelőzte a valutaválságot, most azonban, amikor  növekszik az eladói nyomás, újra fellángolt a spanyol és portugál válság, valószínűleg nyomás alá kerül a forint – mondta Adrian Lee, az Adrian Lee & Partners közgazdásza. A Dow Jones hozzáteszi, a befektetők már nem hisznek abban, hogy a forint 280-as szintre tér vissza az euróval szemben.

A pozícionáltság érzékennyé teszi a forintot a globális piaci sokkokra – jegyezte meg Guillaume Tresca, a Crédit Agricole stratégája. Hozzátette, hogy a kormányzat nem rendelkezik elegendő puskaporral, hogy ellensúlyozza, ha a külföldi befektetők menekülni kezdenek. A kormány jó munkát végzett az elmúlt időszakban, hogy bevetette az IMF-tárgyalásokat, de nincs több csodaszer, hogy megvédje a forintot – tette hozzá a Credit Agricole közgazdásza.

 

 

IMF hitel Bank befektető adósságválság
Kapcsolódó cikkek