Pénz- és tőkepiac

Elindult az MNB korlátlan "pénzgépe" - Ennyit vettek fel a bankok

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) új likviditásnövelő eszköze, a jegybanki alapkamathoz kötött, változó kamatozású, kétéves futamidejű fedezett hitel első tenderén az arra jogosult bankok 56 milliárd forint ajánlatot nyújtottak be.

A mennyiségi korlát nélkül meghirdetett hiteltenderen az MNB az összes benyújtott ajánlatot elfogadta.

A futamideje 104 hét. A hitel kamatlába a futamidő alatt érvényes átlagos mértéke.

Az új likviditásnövelő eszköz tendereit az MNB minden naptári hónap első keddi munkanapján tartja, azokon a közvetlen VIBER vagy BKR tagsággal, valamint KELER értékpapírszámlával rendelkező belföldi hitelintézetek vehetnek részt.

Kezdetnek igen pozitívnak minősíthető a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új likviditásnövelő eszköze, a kétéves futamidejű fedezett hitel, amelynek első tenderén az arra jogosult bankok 56 milliárd forint ajánlatot nyújtottak be - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője az MTI kérdésére kedden.

Bár Suppan Gergely véleménye szerint nem az MNB által felkínált 56 milliárd forint fogja fellendíteni a vállalati hitelezést Magyarországon, az MNB kezdeményezése mégis fontos szerepet játszhat a vállalati hitelezésben.

"A lényeg, hogy ne akadjon el a vállalati hitelezés, a hitelezési fogaskerekek számára az MNB hitel olajként szolgálhat" - fogalmazott az elemző.

A bankok számára megbízható, kiszámítható forrásként szolgál az MNB hitel, amely középtávú (kétéves) forrás, változó kamatozású, hiszen a jegybanki alapkamattal együtt változik - magyarázta Suppan Gergely.

Az elemző hozzátetette azt is, hogy a kétéves futamidejű MNB hitel segítheti a bankokat abban is, hogy javít a rövidtávú források (betétek) és a hosszútávú eszközök (kihelyezések) között megbomlott összhangon.

A hitel futamideje 104 hét. A hitel kamatlába a futamidő alatt érvényes jegybanki alapkamat átlagos mértéke.

Az MNB elnöke egy héttel ezelőtt, a kamatdöntő ülés utáni tájékoztatón beszélt a jegybank kétéves hiteltenderéről. 

Simor András elmondta: a hitelprogram igazi védőhálót jelent a hazai hitelintézetek számára, véleménye szerint a bankok a jövőben nagyobb biztonságban érezhetik magukat a források tekintetében. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy  a jegybanknak nincsenek eszközei a hitelezési hajlandóság növelésére. A jegybank eszközei számottevően támogatják a vállalati hitelezés újbóli beindulását, de önmagukban nem elégségesek ehhez - közölte az elnök. "Az ismert mondás szerint a lovat oda lehet vezetni a vályúhoz, de hogy igyon, arra nem tudjuk rákényszeríteni" - magyarázta a jegybank elnöke.

"A Magyar Bankszövetség pozitívan értékelte az MNB-nek azt a szándékát, hogy egy új kétéves hiteleszközzel javítsa a bankok hitelezési képességét. A bankszektor elmúlt évi veszteségei, az ez évre is áthúzódó pótlólagos terhek, a banki forrásköltségek emelkedése és az elfogadható kockázatú hitelkereslet szűkössége fékezi a bankok hitelezési képességét. Amennyiben a bankok teljesíteni tudják a jegybanki hiteltender feltételeit, és ezáltal likviditási helyzetük javul, úgy hitelezési képességük is bővülhet az előttünk álló két évben" - kommentálta az MNB bejelentését Müller János, a Bankszövetség vezető tanácsadója.

viber Bank likviditás korlátlan KELER hitel BKR MNB
Kapcsolódó cikkek