Pénz- és tőkepiac

Még rejtve van a szocpol

Nagyon nehéz az elvben januártól elérhető, vissza nem térítendő lakásépítési támogatás nyomára akadni a bankok honlapjain, a legnagyobbak közül egyedül az első számú szereplő hívja fel rá a figyelmet. A csúszásnak több oka is lehet.

Egyelőre kevés helyen elérhető az elvben januártól már ismét élő vissza nem térítendő lakásépítési támogatás, közismertebb nevén szocpol. A mérlegfőösszege alapján nyolc legnagyobb magyarországi hitelintézet közül csak az OTP Bank honlapján szerepelnek a ma élő változattal kapcsolatos tudnivalók, a többi szereplőnél még nincs lehetőség az igénylésre, vagy csak nem hívja fel rá külön a figyelmet. Lapunk ugyanakkor úgy tudja, hogy már több bank is megkötötte a Magyar Államkincstárral és a Nemzetgazdasági Minisztériummal a szocpol nyújtásához szükséges háromoldalú szerződést, így például az OTP-n kívül már az FHB és a MagNet Bank is az érintettek között van.

A késlekedésnek több oka is lehet. Az első, hogy a bankoknak az elmúlt időszakban több jogszabályi változás végrehajtására is fel kellett készülniük, amelyek közül a legnagyobb falatot a kedvezményes végtörlesztés jelentette. Ennek megfelelően a devizahitelezésben aktív szereplők nagy része nem tudott időben felkészülni a lehetőségre, és a konstrukció elindítása egy kis időt még igénybe vehet.

A másik ok, hogy a lakásépítési támogatás - bár az otthonteremtés ösztönzése szempontjából igen hasznos eszköz - csak egy viszonylag szűk kör által vehető igénybe: így a pénzügyi szolgáltatóknál nem létérdek az azonnali bevezetés. A vissza nem térítendő támogatás például a szabályok szerint csak olyan lakáshoz vehető igénybe, amely 2010 január 1-jét követően kiadott építési engedéllyel, vagy ez utáni használatbavételi engedéllyel rendelkezik. A rendelet korlátozza a lakásvásárlás vételárát is: legfeljebb 300 ezer forint lehet négyzetméterenként, ez az összeg alacsony energiafogyasztású lakások esetén a 350 ezer forintra nő. Fontos megkötés az is, hogy az ingatlan alapterülete nem lehet 160 négyzetméternél nagyobb.

A jelenlegi szabályok szerint emellett csak az kaphat szocpolt új lakás építéséhez és új lakás vásárlásához, akinek nincs saját lakása. Emellett legalább az egyik szülőnek hat hónapos munkaviszonyt kell bizonyítania, illetve nem lehet köztartozása annak, aki támogatást kér. A támogatási összegek sem túlságosan magasak a jelenlegi piaci árakhoz képest: Két gyermeknél (nevelt vagy csak vállalt) 800 ezer forinttól 1,3 millió forintig terjedő a támogatás, a három gyeremeket nevelőknél pedig 1,2 és 2 millió forint között mozog a szocpol a lakás nagyságától illetve energetikai besorolásától függően. Aki négy vagy több gyermeket nevel, annál 1,6-2,5 millió között lehet a szocpol mértéke.

A harmadik okot a nem túl nagy sietségre az alacsony lakáspiaci kereslet szolgáltathatja. A lakáspiac élénkülése ugyanis a korábbi előrejelzésekkel szemben mindezidáig elmaradt, így a rendeletbe beépített szűrőkön átjutott réteg részéről sem feltételezhető túl nagy érdeklődés a szocpol iránt. Ezzel együtt a következő hónapokban várhatóan már több piaci szereplő is a kínálatába illeszti az új támogatást, és nagyobb mennyiségben beindulhatnak a folyósítások is. A kormány korábbi várakozásai szerint egyébként 2012-ben négyezer család igényli majd a támogatást, ez a költségvetésnek 5,2 milliárd forintba kerül majd.
Halódik a lakáshitel-piac

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2012 márciusának végén 3726,4 milliárd forintnyi lakáshitel-állomány volt a háztartásoknál, amely majdnem egytizedével - 9,76 százalékkal - elmarad a bázisidőszakitól. A csökkenés egyértelműen a kedvezményes végtörlesztés következménye, hiszen tavaly év végén és 2012 elején - kihasználva a piacinál jóval kedvezőbb szabályozott árfolyamot - több százmilliárd forintnyi deviza lapú lakáshitelt fizettek vissza a háztartások.
A végtörlesztés éreztette a hatását az első negyedéves új kihelyezéseknél is. A jegybank statisztikái szerint ugyanis az idei év első három hónapjában hozzávetőlegesen 110 milliárd forintnyi új forint lakáshitelt vettek fel a hazai háztartások. Ennek viszont a túlnyomó része a korábban felvett devizahitel visszafizetéséhez igényelt újabb kölcsön, vagyis tényleges növekedést az utóbbi hónapokban sem produkált a piac. (Erre utal a márciusi új kihelyezések igen alacsony, 11,6 milliárdos mennyisége is.) Az év eleje egyébként nem számít erős időszaknak a lakáshiteleknél: a kihelyezések a tavasz és az ősz közötti időszakban nőnek meg, hacsak valami egyszeri hatás nem stimulálja a piacot.

lakástámogatás OTP FHB szocpol magnetbank lakásépítési támogatás
Kapcsolódó cikkek