Pénz- és tőkepiac

Óriási tőkeinjekciót kaptak a görög bankok

A válság sújtotta görög bankok összesen 18 milliárd euró összegű tőkeinjekcióhoz jutottak - jelentette a Financial Times Deutschland (FTD).

A pénzt hétfőn az ország négy legnagyobb pénzintézetének, a Görög Nemzeti Banknal, az Alpha Banknak, az Eurobanknak és a Piraeus Banknak utalták át - közölte a görög pénzügyminisztérium kedd reggel.

"A bankok most már rendelkeznek a szükséges erőforrásokkal ahhoz, hogy normálisan működhessenek a reálgazdaság érdekében" - olvasható a pénzügyi tárca közleményében.

A pénz a Görögországnak szánt 130 milliárd euró összegű EFSF mentőcsomagról származik, amelyet több részletben fizetnek ki. Az összeget már a múlt héten átutalták a görög jegybank számlájára. A hír szerint további 7 milliárd eurót utalnak át a következő hetekben két kisebb pénzintézetnek.

A görög jegybank elnöke, Giorgos Provopoulos már a múlt héten leszögezte, hogy meg kell gátolni a görög bankbetétesek pénzeinek kiáramlását. Olyan pénzek ezek, amelyek hiányoznak a görög gazdaságnak.

Az elmúlt napokban több milliárd eurót utaltak át Görögországból más országokba. Ennek oka az volt, hogy félelem uralkodik Görögországnak az euróövezetből való esetleges kiválása miatt. Bankszakértők szerint az elmúlt három évben több mint 75 milliárd euró távozott külföldre az euróövezetből történő esetleges görög távozás miatti félelemből.

tőkeinjekció görög bankmentés bankok
Kapcsolódó cikkek