Pénz- és tőkepiac

Továbbra is bízhatunk a takarékszövetkezetekben?

Gyorsuló hitelkihelyezés, növekvő betétállomány, magasabb mérlegfőösszeg: erős idei első negyedévet zártak a takarékszövetkezeti integrációhoz tartozó szövetkezeti hitelintézetek. A teljes takarékszövetkezeti szektoron belül húzóerőnek számítottak a magukról rendszeresen adatokat közlő integráció tagjai: az ágazat eredménytömegének 94 százalékát ők adták, miközben szektorbeli piaci részük 83 százalékos – írja a Magyar Takarék Blog.

Erős negyedévet zártak a takarékszövetkezeti integrációhoz tartozó takarékok, nőtt a mérlegfőösszegük, gyorsult a hitelkihelyezésük és nőtt a betétállományuk is - mindez a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és az Országos Takarékszövetkezeti Intézményvédelmi Alap (OTIVA) adataiból derül ki. Az első negyedévben mintegy 2,5 százalékkal nőtt a takarékszövetkezeti integrációhoz tartozó takarékok mérlegfőösszege a tavalyi hasonló időszakhoz képest, az összesített mérlegfőösszeg így 1423,6 milliárd forintot tett ki a Magyar Takarék Blog cikke szerint.

A teljes takarékszövetkezeti szektor mérlegfőösszege ugyanebben a periódusban valamennyivel kisebb mértékben, 2,3 százalékkal nőtt, 1677,93 milliárd forintról 1716,52 milliárd forintra. Mint a számok is mutatják, a bankpiac valóban nehéz helyzete ellenére - üdítő színfoltként - a takarékszövetkezeti szektor aktivitása növekedett az idei első negyedévben. Érdemes azonban megvizsgálni, hogy a szövetkezeti hitelintézetek különböző csoportjai hogyan teljesítettek. Mivel a különböző csoportosulások közül egyedül az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) által fémjelzett Takarékszövetkezeti Integráció szolgáltat a transzparencia jegyében rendszeresen adatokat tagjainak teljesítményéről, ezért a teljes takarékszövetkezeti szektort tudjuk összevetni az integrációval, s ebből vonhatunk le következtetéseket az integráción kívüli takarékok teljesítményére, helyzetére vonatkozóan.

Az idei első negyedévben a teljes szövetkezeti hitelintézeti szektorban nagyobb ütemben bővült a hitelezés, mint a betétgyűjtés - előbbi 9,1 százalékkal emelkedett, utóbbi 2,1 százalékkal nőtt-, ami az aktivitás növekedésére utal. Ezen belül az integrációhoz tartozó takarékoknál még jobban nőtt az aktivitás, hiszen a  hitelezés 10,4 százalékkal, míg a betétgyűjtés 2,15 százalékkal bővült az említett periódusban. A takarékok forrásellátottsága azonban továbbra is kiemelkedő, ugyanis az összesen 1437,31 milliárd forintos betétállomány közel 1,9 szerese a 768,12 milliárd forintos hitelállománynak. Ez a mutató az integráció esetében valamivel magasabb: az 1192 milliárd forintos betétállomány majdnem duplája a 625 milliárd forintos hitelállománynak.

A takarékszövetkezeti szektor saját tőkéje az egy évvel korábbi 125,23 milliárd forintról 5,7 százalékkal 132,44 milliárd forintra nőtt. Az integráció itt is felülteljesített, hiszen esetükben 6,3 százalékkal 109,03 milliárd forintról 115,82 milliárd forintra nőtt a saját tőke. Ennek megfelelően javult a tőke-megfelelési mutató is, amelynek átlaga az integrációban 19 százalékos. Ez az arány meghaladja az összes szövetkezeti hitelintézet 14,7 százalékos átlagos mutatóját, ami jelzi a takarékszövetkezeti integráció stabilitását a takarékszövetkezeti szektoron belül is.

Összességében véve a szövetkezeti hitelintézeti szektor a nehéz gazdasági körülmények dacára továbbra is nyereséges maradt az adózási eredmény 3,135 milliárd forint volt 2012. első negyedévében, amelyen belül a takarékszövetkezeti integráció eredménye 2,95 milliárd forintot tett ki. Érdekes megnézni, hogy a teljes eredménytömeg 94 százalékát a takarékszövetkezeti integráció tagjai adják, míg a mérlegfőösszeg alapján a piaci részesedésük 83 százalék. Ez mindenképpen azt mutatja, hogy az integrációhoz tartozó takarékok hatékonyan, és gazdaságosan tudnak működni még ilyen nehéz gazdasági környezetben is.

tőke hitek hitelkihelyezés takarékszövetkezet mérleg takarék
Kapcsolódó cikkek