Pénz- és tőkepiac

Az euró vagy a dollár nyeri meg a csúnyasági versenyt?

Az HSBC devizapiaci stratégája szerint ugyan most az euró nyerné meg a népszerűtlenségi versenyt, de a dollár nem sokkal marad el mögötte.

Az euró középtávon esik a dollárral szemben, David Bloom számára a közös európai deviza a legcsúnyább, ugyanakkor a dollár sem jár sokkal jobban, hiszen a befektetők egyre jobban eltávolodnak az euró/dollár árfolyampártól, mint benchmarktól. "Eddig az euró/dollárra koncentráltunk, de ha összevetjük a dollárt más devizákkal, például az ausztrál dollárral, látható a gyengülés" – mondta az HSBC devizapiaci elemzője a CNBC-nek. Bloom hozzátette: a befektetők be vannak szorulva az európai válság és az amerikai QE 3,4,5 lehetősége közé. "Olyan ez, mint a Rambo filmek" – mondta az elemző utalva arra, hogy a piac továbbra is a mennyiségi könnyítés következő köreit várja a Fedtől.

Az euró szempontjából viszonylag eseménytelenül telt el a hét, de a kockázatokat továbbra is érzi a piac. Geoffrey Yu, az UBS elemzője szerint a két veszélyes pont a trojka spanyol mentő programja és a német alkotmánybíróság döntése. David Bloom szerint mára a politika lett az új közgazdaságtan, erre jó példa Svájc, ahol a feldolgozóipar fenntartásának politikai szándéka nyomán a jegybanknak harcolnia kell a svájci frank árfolyamának féken tartásáért. Bloom megfogalmazása szerint a piac jelenleg szépséget keres a csúnya világban és ezt Svédországban találhatja meg, az ország a "rózsa a tövisek között".

qe euró/dollár árfolyam
Kapcsolódó cikkek