Pénz- és tőkepiac

Kockázatos hozamok

Tavaly kimagasló eredményeket mutatott fel az abszolút hozamú befektetési alapok jelentős része. Az idei év első felében azonban már erősen szóródtak a hozamok és sok alap jegyei veszítettek értékükből. Néhány alap azonban az idei év első felében is jól szerepelt.

Tavaly még egyértelműen azok jártak jól, akik sikeresen működő abszolút hozamú befektetési alapokban tartották pénzüket. Míg részvényekkel, kötvényekkel és az azokba feketető befektetési alapokkal csak nagyon szerény hozamot lehetett elérni, vagy veszteségessé vált a addig az abszolút hozamú befektetési alapok jelentős része kimagasló hozamot produkált.

Idén azonban már jóval kevesebb alap tudott nyereséget felmutatni, és ezek a hozamok is sokkal alacsonyabbak a korábban produkáltaknál. Az idei első fél évben a legjobb eredményt Az OTP Alapkezelő két lapja érte el az abszolút hozamú konstrukciók közül. Az OTP Supra 19,11, az OTP EMDA 13,03 százalékos hozammal zárta a fél évet. Jól szerepelt még az Aegon Alapkezelő két alapja: a Money Maxx és a Smart Money 8,5 százalék körüli hozamot produkált. További hat alap hozott még 4,5 százalék feletti hozamot, 18 alap hozama a bankbetétekét sem érte el, a többi mintegy 30 alap pedig veszteséget hozott a befektetőknek.

Tavaly a legmagasabb nyereséget a Nyilasi 2015 alap érte el, a Concorde Alapkezelő konstrukciója több mint 54 százalékot hozott. Ez az alap azonban zárt végű, a befektetők most már csak a tőzsdén juthatnak hozzá befektetési jegyeikhez. A nyílt végű, tehát könnyen elérhető alapok között több is impozáns hozamot ért el. A második legsikeresebb a szintén concorde-os Pelso Quant volt. Ennek kezelői amerikai részvényindexekkel kereskednek, és számítógépes algoritmus alapján döntenek a pozíciókról.

Míg az S&P 500 index az előző esztendőben ugyanazon az értéken zárt, mint egy évvel korábban, az alap több mint 25 százalékos nyereséget ért el. Szintén 25 százalék körüli hozamot értek el az OTP Alapkezelő G10 Euró A, EMDA és Supra alapjai. Az év első felében izgulhattak a pénzüket ebbe a három alapba fektetők, befektetési jegyeik árfolyama ugyanis sokat esett. Az év közepétől viszont sokat nyerhettek azok, akiknek nem remegett meg a keze és kivárták az árfolyamok szárnyalását.

Ha a tavaly június és idén június vége közötti időszakot vizsgáljuk, akkor azt láthatjuk, hogy nagyon sok abszolút hozamú befektetési alap ért el kimagasló eredményt. Közéjük tartozik a három említett OTP-alap, melyek 50 százalék feletti hozamot produkáltak és a tavalyi éllovas Nyilasi 2015 is. Ráadásul az abszolút hozamú alapok túlnyomó része a magas kockázat ellenére nyereséges volt.

Elemzők szerint hosszú távon a kockázatkereső befektetők nyerhetnek sokat. Ez azonban folyamatos figyelmet és gyors reagálást igényel a befektetőktől. Aki erre nem képes, ám a kockázatot jól tűri, annak a portfóliót aktívan alakító, vagy az abszolút hozamra törekvő befektetések között érdemes keresgélnie.

hozam alap abszolút hozamú alap befektetési alap
Kapcsolódó cikkek