Pénz- és tőkepiac

Lépett Brüsszel a bankbotrány ügyében

A LIBOR kamatlábat érintően nemrég kipattant botrány kapcsán komoly aggályok merültek fel a bankközi hitelezés kamatlábaira vonatkozóan a bankok által közölt adatokkal kapcsolatban. Az ilyen meghatározó jelentőségű viszonyítási alapként használt kamatlábak bármilyen tényleges manipulációja vagy az arra irányuló kísérlet súlyos következményekkel járhat a piac stabilitására nézve, és jelenős veszteségeket okozhat a fogyasztók és a befektetők számára, illetve megzavarhatja a reálgazdaság működését is – közölte az Európai Bizottság.

Az Európai Bizottság ma intézkedést tett a piaci manipuláció kezelése érdekében: módosításokat fogadott el a bennfentes kereskedelemről és a piaci manipulációról szóló rendeletre és – a vonatkozó büntetőjogi szankciókat tartalmazó – irányelvre irányuló, eredetileg 2011. október 20-án előterjesztett javaslatokhoz. A ma elfogadott módosítások egyértelműen tiltani fogják a LIBOR-hoz és az EURIBOR-hoz hasonló referenciakamatlábak manipulálását, és bűncselekménnyé minősítik az ilyen jellegű tevékenységet.

Viviane Reding, a Bizottság alelnöke és a jogérvényesülésért felelős uniós biztos a következőket nyilatkozta: „A bankközi hitelezés kamatlábainak manipulálásával kapcsolatos legutóbbi botrányok nyomán nagyot zuhant az állampolgárok bizalma. A bankok tevékenységével összefüggő bűncselekmények megfékezéséhez uniós intézkedésekre van szükség, a büntetőjog pedig komoly visszatartó erővel bírhat e tekintetben”.

„Ilyen megfontolásból terjesztünk ma elő az EU egészére kiterjedő szabályokat a piaci visszaélés ezen formájának kezelése és az esetleges szabályozási kiskapuk bezárása érdekében. Ha sikerül gyors megállapodást elérni e javaslatokról, sikerülhet végre helyreállítani az állampolgárok és a befektetők bizalmát e létfontosságú gazdasági ágazat iránt” – vélekedett Viviane Reding.

Michel Barnier, a belső piacért és a szolgáltatásokért felelős biztos kijelentette: „A LIBOR kamatláb manipulálásával kapcsolatban folyó nemzetközi vizsgálatok a bankok botrányos magatartásának újabb példájára világítottak rá. Gondoskodni akartam arról, hogy a piaci visszaélésre vonatkozó jogalkotási javaslataink teljes mértékben tiltsák meg az ilyen gaztetteket”.

„Erre törekedtem az Európai Parlamenttel folytatott tárgyalásaim során, és ezért léptem gyorsan a javaslataink módosítása ügyében: biztosítani akartam azt, hogy a referenciakamatlábak manipulálása minősüljön egyértelműen törvényellenesnek, és minden országban büntetőjogi szankciókat vonjon maga után” – szögezte le Barnier.

Bank bankbotrány manipuláció LIBOR bankok kamat
Kapcsolódó cikkek