Pénz- és tőkepiac

Pánikol a piac - Inkább ráfizetnek, csak német állampapír legyen

Először a történelemben negatív hozammal keltek el a tegnapi aukción a kétéves német államkötvények. Ez azt jelenti, hogy a befektetők olyannyira kevéssé bíznak az európai helyzetben, hogy némi veszteséget is elviselnek, hogy pénzüket az eurózóna legbiztonságosabbnak tartott helyén parkoltassák.

A kötvényekből csaknem 4,2 milliárd eurónyit adott el a német állam mínusz 0,06 százalékos átlagos hozammal. Júniusban ez utóbbi érték még 0,1 százalék volt, a 2012-es értékesítések összes átlaga pedig 0,173 százalék. A túljegyzés kétszeres volt, nagyobb, mint korábban. A másodpiacon már eddig is cseréltek gazdát negatív hozammal német kötvények.

A jelenség nem németországi sajátosság: az Európai Központi Bank kamatvágása óta több helyütt is negatívba csúsztak a yieldek. Történelmet írt ilyen szempontból Franciaország és Hollandia, és a napokban csatlakozott Belgium is: 1,53 milliárd eurónyi három hónapos kincstárjegyet adott el mínusz 0,016 százalékkal. „Jó hír az állami pénzügyek irányítóinak, de azt jelzi, hogy súlyosbodik a válság. A bankok nem merik kihelyezni a pénzüket, inkább állampapírokban parkoltatják” – írta az ügyről a Le Soir.

Elemzők szerint a fő vásárlók közé nagy tőkés társaságok tartoznak, mint a biztosítók, nyugdíjpénztárak, bankok. Egyes vagyonkezelő termékek biztonságra tesznek. "Rossz időkben a termékmenedzserek arra is készek, hogy ezért biztosítási felárat fizessenek" - jelentette ki Patrick Jacq, a francia BNP Paribas bank kamatstratégája.

A negatív hozamok az eurózóna válságát tükrözik - véli Marc Oswald, a Monument Securities tőzsdei stratégája. A befektetők az eurózóna szétesésével számolva a leendő erős valutával rendelkező országok állampapírjait választják.

negatív hozam hozam német államkötvény
Kapcsolódó cikkek