Pénz- és tőkepiac

Bernanke hozott is ajándékot, meg nem is

Ben Bernanke, a Fed elnöke a Jackson Hole-i konferencián arra utalt, hogy a Fed szükség esetén kész további lépéseket tenni a gazdaságélénkítés érdekében. Egyes elemzők ezt úgy értékelték, hogy az amerikai jegybankár elkötelezett a további monetáris enyhítés, a QE3 mellett, a piac a beszéd hatására eleinte pánikolt, majd reménykedni kezdett, végül a kiindulópontra tért vissza.

A Fed elnöke beszédének a gazdasági kilátásokról szóló részében kiemelte, hogy bár a jegybank eddigi gazdaságélénkítő eszközei segítettek, a továbbra is 2 százalékponttal a Fed által kívánatosnak tartott szint felett van és az inflációs kilátások változatlanok. Bernanke ugyanakkor a lassú okát nem strukturális gondokban, hanem pillanatnyi jelenségekben látja.

Az egyik ilyen ok az tartós gyengesége: a szektor állapota ugyan javult, de teljesítménye továbbra sem éri el azt a szintet, ami a ciklus ezen pontján elvárható. Emellett a szövetségi és állami szinten alkalmazott fiskális politika sem kedvezett a gazdasági fellendülésnek. Az önkormányzatok továbbra is feszes költségvetésekkel kénytelenek működni, ezért csökkentik a kiadásaikat és munkaerő-állományukat. A Fed elnöke figyelmeztetett: a döntéshozóknak óvakodniuk kell attól, hogy a hirtelen bekövetkező megszorítás tovább gyengítse a gazdaságot.

Szintén kockázati tényező a pénzpiac állapota, a hitelezés gyengesége és - újabban - az európai pénzügyi helyzet bizonytalansága.  Bernanke úgy fogalmazott: az elmúlt időszakban nyilvánosságra hozott válságkezelési tervek előremutatóak és arra bíztatja az európai döntéshozókat, hogy dolgozzanak tovább a válságkezelésen.

Bernanke leszögezte: az elmúlt évek tapasztalatai megmutatták, hogy a döntéshozók nem fogytak ki a munícióból, a nem szokványos intézkedések hiányában a 2007-2009-es válság mélyebb lett volna, a fellendülés pedig lassabban zajlott volna le.

Ugyanakkor - tette hozzá a Fed elnöke - a nem hagyományos eszközök használata bonyolultabb, a gazdasági aktivitásra és az inflációra gyakorolt hatása pedig bizonytalan, összességében a költségei túlmutatnak a hagyományos pénzügyi eszközök használatából következő költségeken. A monetáris politika önmagában nem érheti el azt, amit egy szélesebb körben alkalmazott, kiegyensúlyozott gazdaságpolitika elérhet, nem semlegesítheti az országokat fenyegető kockázatokat.

Ben Bernanke beszédének lezárásaként kijelentette: fontos, hogy támogassák a további élénkítést, ennek érdekében a Fed kész arra, hogy tovább alkalmazkodjon a monetáris politika terén.

Így vélekednek a gazdasági lapok

A The Wall Street Journal interpretációja szerint Bernanke beszédében jelezte, hogy kész többet tenni a gazdaság érdekében. A Bloomberg pedig úgy látja, a Fed elnöke nem zárta ki a további kötvényvásárlást. A MarketWatch ennél is tovább megy azzal, hogy leszögezi: Bernanke arra utalt, hogy szükség van a QE3-ra.


Előzmények

Két éve ugyanis ezen a rendezvényen adott Bernanke Fed elnök erős indikációt a második monetáris expanziós programra (QE2), amit fél év töretlen emelkedés követett az amerikai tőzsdéken. A piac arra számít, hogy erős utalást tesz a monetáris stimulus harmadik felvonására (QE3). Az előzetes várakozások szerint Bernanke nyitva hagyja a QE3 lehetőségét is, és minden szereplőnek tetsző kijelentéseket igyekszik tenni. Ennek ellenére az Equilor negatív reakcióra számít, hiszen a várakozások túl magasak, a piac már konkrét utalásokat vár.

A jegybankárok megosztottak az újabb kötvényvásárlási program hatékonyságát illetően. A költsége ugyanis magas, a pénzügyi piacokra öntött plusz pénz pedig alig csorog át a reálgazdaságba, mivel a kockázatokat kerülő bankszektor ráül a plusz likviditásra. Ráadásul az utóbbi hónapban kedvező makroadatokat láthattunk az USA-ból: A gazdaság 1,7 százalékkal nőtt, az ingatlanpiac kezd magára találni a foglalkoztatottság, ha gyengén is, de emelkedik, a munkanélküliség pedig ugyan nem alacsony (8,3 százalék), de sokat javult az elmúlt két évben.

Piaci helyzetkép

Az Egyesült Államok vezető tőzsdeindexei meredek emelkedéssel nyitottak, ami azt tükrözi, hogy a piac várakozási pozitívak, vagyis reménykednek abban, hogy Bernanke pozitív üzenetet küld.

A Standard & Poor’s 500 index nyitás után 0,7 százalék körüli pluszban áll a nyitás után, 1409 ponton. A Dow Jones ipari index 0,85 százalékot emelkedett, 13 111 pontra. Az emelkedést kedvező európai fejlemények is táplálják: Spanyolország döntött arról, hogy létrehoznak egy „rossz bankot”, valamint kedvezően hatott az is, hogy az EKB-ban kötvényvásárlási program lehetőségét tárgyalják.

Az euró/dollár keresztárfolyam 1,26 feletti napi csúcsáról korrigálni kezdett Bernanke beszéde közben, ugyanakkor heves piaci reakció egyelőre nem látható. A Fed elnöke nem jelentette be a QE3-at, a piac nagy részének várakozásával összhangban, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy készek további intézkedéseket tenni, ha szükséges.

A vezető amerikai tőzsdeindexek ugyanakkor percek alatt elveszítették előnyüket Bernanke beszéde közben, és stagnálás közelébe kerültek, hiszen többen a QE3-ra való erőteljes utalást, illetve annak bejelentését várták.

A piacok később visszanyerték nyereségüket, a Dow 0,8, az S&P-500 0,7 százalékos pluszba fordult, miközben az euró/dollár újra 1,26 fölé került. Bernanke azt mondta, hogy a QE1 és a QE2 3 százalékkal növelte a kibocsátást, és 2 millió munkahelyet hozott.

A beszéd összességében fenntartotta azokat a várakozásokat, hogy a Fed el fogja indítani a kötvényvásárlási program harmadik körét, noha Ben Bernanke „helikoptere” egyelőre nem szállt fel. Pozitív, hogy a Fed elnöke az előző programok hasznairól beszélt, és arról, hogy készek többet tenni a növekedésért.

jackson hole Bernanke Fed jegybankár qe3 elemző
Kapcsolódó cikkek