Pénz- és tőkepiac

Megjelenés és kiszolgálás - íme, a legjobb bankok

Az International Service Check tesztvásárlói idén nemcsak a hagyományos bankokat, illetve pénzügyi csoportokat ellenőrizték, hanem a mobil bankokat is. Az európai bankok rangsorában Magyarország a második helyen végzett.

A mostani tesztvásárlói kutatást Lengyelországban és négy további országban (Magyarország, Csehország, Bulgária és Szlovákia) végezték el. A cég 2012. május. 7. és 28. között lezajlott kutatásában 42 pénzügyi csoport és intézmény vizsgálata folyt, 68 bankfiókban összesen 268 látogatás történt. A kutatás 5 európai országra terjedt ki: Magyarország, Lengyelország, Csehország, Bulgária és Szlovákia. Minden országban négy, véletlenszerűen választott bankfiókot teszteltek.

Magyarországon 12 bank került vizsgálatra: Budapest Bank, Cib Bank, Citi Bank, Erste Bank, FHB, K&H, MKB, OTP Bank, Pannon Takarék Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, Volksbank. Összesen 48 látogatás történt.

A megjelenés kategória első helyezettje a Société Générale lett, míg Magyarországon a K&H szerezte meg az első helyet ebben a kategóriában.

A vizsgált bankok közül a legjobbak

1. Nordea Bank Lengyelország - 94,6 százalék

2. UniCredit Bank Czech Republic a.s. – 94,5 százalék

3. Societe General Express Bank – 93 százalékA kiszolgálás tekintetében Magyarország második lett az országok közt. A banki termékek közül a legjobb kiszolgálást a hitellel kapcsolatban érdeklődő tesztvásárlók kapták. A vállalkozói üzletág valamivel gyengébben szerepelt. Szolgáltatás tekintetében az eredmény 79,3 százalék, míg a tanácsadás alkategóriában 78,1 százalék. A leggyengébb eredményt a megtakarításokra vonatkozó forgatókönyv érte el. Ebben a kategóriában országokra bontva, a legjobb eredményt Magyarország érte el 80 százalékos elégedettséggel.

A telefonos és elektronikus banki ügyfélkapcsolati szolgáltatások terén a magyar bankok kevésbé szerepeltek jól, nem került be hazai pénzintézet a top háromba és az országokat vizsgálva is lecsúszott a bronzéremről Magyarország.

Az összesített átlageredmény a vizsgált bankok tekintetében 81,2 százalék. A kapott értékek alapján Csehország egyértelműen vezető a banki piacon – hat kategóriából négyben ők érték el a legmagasabb értékelést. Szlovákia lett az utolsó az országok rangsorában, a legalacsonyabb értékeléseket kapta két kategóriában és az összesített eredménye is a legalacsonyabb.

2. UniCredit Bank Czech Republic a.s. – 94,5 százalék

3. Societe General Express Bank – 93 százalék -->

legjobb felmérés Bank teszt
Kapcsolódó cikkek