Pénz- és tőkepiac

Mindenki a jegybankokra vár

Növekedésösztönző monetáris beavatkozás kell Európában, Kínában és Amerikában is, a gazdaság ugyanis padlón van. Ezt állítják egyöntetűen a piacok, amelyek olyannyira meg vannak győződve arról, hogy hamarosan jegybanki beavatkozáshullám indul el, hogy elkezdték árazni azt.

Első pillantásra furcsa ellentmondás uralja a tőzsdéket: Amerika, Kína és Európa is nagy bajban van, ezért emelkednek az árfolyamok. A jelenség magyarázata, hogy a piac elkezdte árazni, hogy a jegybankok, azaz az ECB és a kínai központi bank hamarosan gazdaságpörgető programmal avatkozik be – ez főleg a nyersanyag-ágazati cégek jó teljesítményén látszik.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed ezt már a piac értelmezése szerint lényegében bejelentette azzal, hogy nem zárta ki a lehetőséget. A várakozások azután kezdtek erősödni ma, hogy Kínában az ipari aktivitási adatok a vártnál rosszabbak lettek, ami arra utal, hogy az ázsiai ország gazdasága augusztusban jobban lassul az eddig vártnál.

„A kínai adat nagyon borús, azt jelzi, hogy a világgazdaság lassul, de a piaci hatása elég kicsi lett épp amiatt, hogy növekedésösztönző csomagok felé terelheti a döntéshozókat” – közölte Carsten Fritsch, a Commerzbank olajelemzője.

„Szerintem a bolygó minden jegybankjától láthatunk majd növekedésösztönző programot. Globalizált gazdaságban élünk, a globális lassulásra mindenkinek lépnie kell” – mondta a Reutersnek Michael Ingram, a BGC Partners elemzője.


A piacok leginkább az ECB csütörtöki ülését várják, melyen elképzelhető, hogy a kamatcsökkentés mellett döntenek, miután a mai adatok szerint a feldolgozóipar gyorsabban zsugorodik a vártnál, azt mutatva, hogy a harmadik negyedév is recessziót hozhat. Ennél is nagyobb figyelem övezi majd a bejelentést, elárul-e részleteket az ECB az új kötvényvásárlási tervekről, amellyel az adósságválságot, ezzel a gazdasági lassulás fő okát enyhítené az eurózónában.

„Az ECB-nek lépnie kell, minél hamarabb, annál jobb” – vélekedett Angel Gurria, az OECD főtitkára tegnap Szlovéniában. „A piac tudomására kell hoznia, hogy kész az akcióra. Az egész európai rendszer inog. Az ECB a csodafegyver” – mondta.

„Erősen hisszük, hogy az eurózóna jó lépéseket tesz” – vélekedett Stefan Keitel, a Credit Suisse Asset Management munkatársa a Bloombergnek adott interjúban. „Ha megnézzük a spanyol és olasz kötvényhozam-szinteket, ez egy rövid-középtávú vásárlás lehet” „Idegesen várunk az Egyesült Államokra, hogy lesz-e újabb mennyiségi lazítás, várjuk, hogy az ECB mit csinál és Kína mit csinál” – mondta a Bloombergnek Nick Maroutsos egy ausztrál befektetési cég, a Kapstream Capital alapítója. „Most van itt a stimulus ideje monetáris és fiskális értelemben is” – tette hozzá. Szintén a héten ül össze a brit, maláj, ausztrál, a kanadai és a thai jegybank is.

ECB Fed növekedés stimulus jegybank
Kapcsolódó cikkek