Pénz- és tőkepiac

Szárnyal az euró, mint a madár

Fölfelé mozdult a pénteken elkönyvelt háromhetes mélypontról az euró/dollár árfolyam, miután a Moody’s spanyol bankokról szóló jelentését pozitívan fogadta a piac.

Az euró/dollár árfolyam, amely pénteken 1,2810 környékén, utoljára szeptember 11-én látott „mélységben” is megfordult, az év tizedik hónapját emelkedéssel indította. Hétfő délután (magyar idő szerint) 4 órakor egy euró 1,2909 dollárt ért a bankközi devizapiacon.

A közös európai pénz erősödéséhez hozzájárult, hogy a Moody’s Investors Service közölte: a spanyol bankok újratőkésítése kedvezően hat az ország adósság-besorolására. A szeptember 28-i eredmények szerint a spanyol bankok stressz tesztjei azt mutatták, hogy a pénzintézetek tőkeigénye kisebb annál, mint amennyit az elemzők valószínűsítettek.

Az euró erősödését az sem tudta megakasztani, hogy időközben az közös pénzt használó blokkból nem érkeztek különösebben jó hírek: a Markit által követett beszerzési menedzser indexek tanúsága szerint az eurózóna feldolgozóipara immár 14. hónapja zsugorodik. Az Eurostat pedig arról számolt be, hogy a munkanélküliségi ráta soha nem látott magasságba, 11,4 százalékra emelkedett augusztusban.

Az elmúlt hat hónapban az euró 3,6 százalékkal gyengült a Bloomberg korrelációs indexei szerint. A 10 fejlett ipari deviza közül ennél gyengébb teljesítményt egyedül a svájci frank nyújtott. A mezőny legjobbja a svéd korona volt, amely 3,11 százalékkal erősödött, nagyjából kétszer annyit, mint a második helyezett norvég korona.

Hogy áll a forint?

Az euró/forint árfolyam a negyedik negyedév első napján sem mutat egyértelmű irányt, Varga Mihály miniszter reggeli meghallgatásának hatása sem volt érzékelhető. A kurzus egy másfél forintos sávban, 284,3 és 285,8 között mozgott, délután 4-kor az eurót 285,09 forinton jegyezték.

forint svéd korona euró
Kapcsolódó cikkek