Pénz- és tőkepiac

Felfordulás Európában - piacok élvezik a vihar előtti csendet

A közeljövőben két olyan esemény is lesz, amely a piac szempontjából figyelemre méltó: a Szövetségi Nyílt Piaci Bizottság (FOMC) december 11-12-én esedékes ülése, és az Egyesült Államokbeli fiskális szakadék – mondta Nick Beecroft, a dán székhelyű globális befektetési bank, a Saxo Bank leányvállalata, a Saxo Capital Markets UK Limited elnöke.

Jó esélye van annak, hogy a Federal Reserve ezúttal más üzemmódra vált, és elfogadja a „galambok” (nevezetesen Yellen és Evans) javaslatát, miszerint a monetáris politika lépéseit a jövőbeli gazdasági célokhoz kell igazítani. Tehát addig folytatódik a laza monetáris politika, amíg a el nem éri a 6,5 százalékot, és közben az is, mondjuk, 3 százalék alatt marad. A stílus kissé távirati, s ezért a piacra talán nem is gyakorol majd erőteljes hatást, de támogató. Mivel a kezdeményezés a „galamboktól” származik, adódik a feltételezés, hogy az új módszer célja nemigen lehet más, mint az, hogy a monetáris politika minél huzamosabb ideig laza maradjon.

A fiskális szakadék terén a kompromisszumban viszonylag egyszerű lesz, mivel a Republikánus Párt a választási eredmények és a bennük rejlő átkos részletek ismeretében teljesen demoralizálódott. A GOP néven is ismert régi nagy elefántos párt a nem fehér és a nem férfi választók körében erőteljesen visszaszorult, így most bármire hajlandó lesz, nehogy még inkább saját maga ellen hangolja a szavazókat azzal, hogy magára vállalja a fiskális szakadékból következő ódiumát.

Tehát a republikánusok túlságosan fásultak lesznek a harchoz, egyébként pedig igyekeznek majd minél inkább középre helyezkedni. E két fejlemény együtt gyengébb dollárt valószínűsít; ha az amerikai gazdaság (4-5 százalékos arányos visszaeséssel) megjárná a fiskális szakadék legmélyét, akkor a részvények árfolyama meredeken zuhanna, és a befektetők talán a sors fintoraként a dollárt biztonságos kikötőnek fognák fel, hiszen a piac a helyzettől rettegve máris enyhén bevásárolt dollárból.

Társadalmi és politikai felfordulás Európában

Talán ennél is fontosabb az a középtávú kihívás, amelyet Európa számára a társadalmi és politikai felfordulás jelent, mert emiatt az eurozóna gazdagabb nemzetei döntésre kényszerülnek: vagy további pénzösszegeket juttatnak a perifériára, vagy utat engednek az eurozóna szűkülésének. Pillanatnyilag még működik az Európai Központi Bank elnökének, Mario Draghinak a nevéhez fűződő mágia. Hol itt, hol ott vannak utcai zavargások, mégis egyre jobban szorul a nadrágszíj, így a piacok élvezik a vihar előtti csendet.

 

fiskális szakadék fomc amerikai
Kapcsolódó cikkek