Pénz- és tőkepiac

''Félő, hogy rosszabbul fogunk élni, mint a szüleink''

Bill Gross és Mohamed El-Arian, a 2000 milliárd dollárt kezelő Pimco társigazgatói fekete alapon fekete képet festenek a következő évekről: jóslatuk szerint 2022-ig nem lesz fellendülés.

A két guruval a Time gazdasági szerkesztője, Rana Foroohar készített interjút, amelynek 10 legfontosabb üzenetét Paul B. Farrell, a Marketwatch munkatársa foglalta össze.

1. Amerika szerelmes lett a hosszú, stabil növekedés álomképébe

A Pimco már 2005-ben figyelmeztetett, hogy a befektetők, a választók és a politikusok is „beleszerettek” a közgazdászok által „Goldilocks-gazdaságnak” nevezett modellbe, amely „nem hideg és nem is túlfűtött”, és hosszú távú, stabil növekedés jellemzi. El-Arian ebben nem hisz, ahogy a világ bölcs jegybankárairól szóló mesékben sem.

2. A 3-4 százalékos növekedést jósló közgazdászok félrevezetik Amerikát

A Pimco vezérei szerint a 2 százalékos növekedés lehet az új norma – nem évekig, inkább évtizedekig.

3. Túl sok befektető, bank és politikus reménykedik a fellendülésben

A csalódott befektetők abban a reményben ringatják magukat, hogy hamarosan visszatér az egymást rövid távon váltogató bika- és medvepiacok korszaka. A valóság nem ez, minden lassan nő: a fogyasztás, a munkahelyek száma, a kormányzati bevételek, a vállalati profitok, a részvények, a kötvények, az árupiacok – még Amerika globális gazdaságban betöltött szerepe is.

4. A olyan, mint a szörf

A szörf Gross kedvec metaforája. „Képzeljük el, hogy a részvényárakat a befektetői vélekedések hullámai mozgatják. A befektetőnek ezeken a hullámokon kell egyensúlyozniuk. És a pénzhullám könnyen megtörik.”

5. Részvénypiac: most kell kiszállni

Gross nemrégiben azzal a kijelentésével keltett megdöbbenést, hogy a befektetők soha nem látnak a részvénypiacokon 6 százalékos hozamot – még 3 százalékkal is szerencsésnek mondhatják magukat. Ami még rosszabb: a Fed olcsó pénzéért magas árat fizetnek. Az emelkedik, a gazdaság stagnál, a hitelezés drágul, miközben az ingatlanok ára, a részvényárfolyamok és a lakossági fogyasztás is csökken. A világ két legjobb szörfösének javaslata ennek megfelelően: Kifelé a vízből – most!

6. Bernanke olcsó pénze megöli a hosszú távú kilábalást

Sokan hitelből vásároltak részvényeket és ingatlant annak reményében, hogy felmegy az áruk – ők is csalódni fognak.

7. A Fed nem tudja már sokáig fújni a buborékot

A mennyiségi lazítás három fordulója a Pimco befektetőinek is sokat hozott, a Total Return Funddal például az idén 9,7 százalékos hozamot lehetett elkönyvelni. Ez azonban olyan hullám – mondják –, amely már túl van a csúcsán.

8. A politikusok és a tanácstalan közgazdászok is lassítják a növekedést

Egyik párt képviselői sem értik meg, hogy a mint a kapitalizmus üzemanyaga lényegében kimerült.

9. Figyelmeztet a költségvetési hivatal is

A kongresszus pártok felett álló költségvetési bizottsága 2022-ig 2,4 százalékos átlagos éves növekedési ütemet jósol az Egyesült Államoknak. A mi generációnk lesz az első, amelynek komolyan szembe kell néznie azzal, hogy rosszabbul fog élni, mint a szülei – figyelmeztetnek a guruk.

10. Defenzív befektetési tippek

Szinte minden befektetési formában a hozamok csökkenésére kell számítani – figyelmeztetnek a Pimco vezetői. A részvénypiac egészét tekintve borúsak ugyan a kilátások, a blue chipek azonban „az új kötvények” lehetnek. Az infláció feletti osztalékot hozó Coca-Cola-, Procter & Gamble- vagy IBM-részvények mellett olyan cégek papírjai is szóba jöhetnek, amelyek a külső környezet bizonytalansága miatt alulértékeltek – mint például a spanyol Banco Santander.

A nagy politikai kockázattal bíró országok államkötvényeit kerüljük – javasolja Gross és El-Arian, helyettük Mexikót és Brazíliát ajánlják, ajánlataik között vannak még a lakáspiachoz köthető cégek. Hosszú távon banki és más pénzügyi piaci részvényeket, valamint a fejlett ipari országok (az USA, az Egyesült Királyság és Németország) hosszú lejáratú kötvényeit ajánlják.

Pimco bill gross Mohamed El-Arian
Kapcsolódó cikkek