Pénz- és tőkepiac

Lecsapott a Moody's az ESM-re

Megvonta a lehetséges legjobb, "Aaa" adósság-kibocsátói osztályzatot az euróövezeti stabilitás fenntartására létrehozott pénzügyi mentőrendszertől (ESM) a Moody's Investors Service, elsősorban Franciaország minap bejelentett leminősítésének folyományaként.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az európai és amerikai piaci zárások után, péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi "Aaa"-ról egy fokozattal "Aa1"-re rontotta az ESM hosszú futamú besorolását, és az új kockázati osztályzatra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

Azonos mértékű leminősítést jelentett be a Moody''s az ESM elődjeként működő átmeneti euróövezeti pénzügyi stabilitási eszközre (EFSF) is.

A cég a múlt hét elején vonta meg Franciaországtól - Németország után a második legnagyobb euróövezeti gazdaságtól - az "Aaa" szuverén kötvénybesorolást, ugyancsak "Aa1"-re rontva a francia államadós-osztályzatot. A Moody''s egyebek mellett azzal a véleményével indokolta Franciaország leminősítését, hogy a francia gazdaság növekedési kilátásait számos szerkezeti probléma gyengíti, és emiatt egyre nehezebben megjósolható, hogy Franciaország mennyire lenne képes ellenállni bármely jövőbeni euróövezeti sokknak.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor''s már januárban megvonta Franciaországtól a legmagasabb - e cég metodikájában "AAA"-val jelölt - szuverén besorolást, egy fokozattal "AA plusz"-ra rontva a francia osztályzatot.

Franciaország így az intézményi kötvénybefektetők szempontjából kikerült az "AAA/Aaa" osztályzatú államadósok köréből, a befektetési alapok ugyanis általában azokat a szuverén adósokat tekintik ebbe az elit osztályzati kategóriába tartozónak, amelyekre legalább két hitelminősítő ilyen besorolást tart érvényben.

Franciaországot a három nagy hitelminősítő közül most már csak a Fitch Ratings tartja nyilván "AAA" osztályzattal, de tavaly december óta e cégnél is negatív kilátású a francia besorolás.

A Franciaországgal kapcsolatos negatív hitelminősítői lépéseknek komoly jelentőségük lehet az EFSF és az ESM piaci finanszírozási költségei szempontjából, tekintettel arra, hogy e mechanizmusok második legnagyobb garantáló, illetve tőkebiztosító országa Németország után Franciaország.

A Moody''s külön ki is emelte a két euróövezeti válságkezelő mechanizmus péntek esti leminősítésének indoklásában, hogy Franciaország a két mentőrendszer pénzügyi forrásainak második legnagyobb hozzájárulója, az ESM esetében a lehívható tőke befizetőjeként, az EFSF esetében pedig garanciavállalóként.

A cég felidézi, hogy Franciaország részaránya az ESM tőkejegyzési kulcsában 20,4 százalék; ezt csak Németország 27,1 százalékos súlya haladja meg.

Franciaország részesedése 126 milliárd eurónyi lehívható tőkemennyiség biztosítására vállalat kötelezettségnek felel meg.

Az ESM hosszú távú besorolására érvényes negatív kilátás fenntartását a Moody''s azzal indokolta, hogy a jelentős tőkebiztosító ESM-tagországok - különösen Németország, Hollandia és Franciaország - besorolásaira szintén negatív kilátás érvényes a cég listáján.

A hitelminősítő júliusban rontotta negatívra az addigi stabilról Németország "Aaa" kormánykötvény-osztályzatának kilátását, az euróövezeti adósságválság "egyre bizonytalanabb" kimenetelére és a görög eurótagság megszűnésének megnövekedett kockázatára, illetve az e fejleményből Németországra háruló potenciális költségekre hivatkozva.

A Moody''s a nagy nemzetközi hitelminősítők közül elsőként adott leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást az euróövezeti adóskockázati megítélés szempontjából alapmércének tekintett német szuverén adósosztályzatra.

ESM hitelminősítés Moody's
Kapcsolódó cikkek