Pénz- és tőkepiac

Bírálat a bratyizós bankoknak

Richard Fisher, a dallasi Fed elnöke szerint a legnagyobb, kiváltságos státuszú bankok "a bratyizós kapitalizmus gyakorlói" és fel kell őket darabolni, hogy már ne jelentsenek veszélyt a pénzügyi stabilitásra.

A dallasi körzeti Fed elnöke, aki egyben a szövetségi Federal Reserve vezető tisztségviselője is, azon pénzintézetek ellen szólalt fel, amelyek az állam szerint túl nagyok ahhoz, hogy a pénzügyi stabilitás veszélyeztetése nélkül menjenek csődbe, így jogosultak az állam pénzén történő kimentésre. A Wall Street-i pénzügyi körök túlzott befolyása ellen már korábban is többször kikelő jegybanki szakember a republikánus párt irányító bizottságának úgy fogalmazott: ezek a pénzintézetek olyan kiváltságos helyzetben működhetnek, ami igazságtalan terhet ró az amerikai emberekre. Kifejtette: "nemcsak a pénzügyi stabilitásra jelentenek veszélyt, hanem az igazságos és nyílt versenyre".


"Ezek a bankok a bratyizós kapitalizmus gyakorlói és nem annak demokratikus kapitalizmusnak, ami oly naggyá tette ezt az országot" - mondta. Korábban Ben Bernanke, a Fed elnöke amellett érvelt, hogy a szabályozói oldalon jelentős előrelépés történt az úgynevezett rendszerszintű kockázatot jelentő bankok helyzetében. A Fed-elnök egyben jelezte, hogy téves az a piaci elvárás, hogy ezeket a bankokat mindenáron kimentik baj esetén. Fisher ezzel szemben hangsúlyozta, hogy szerinte a nagybankok továbbra is olcsóbban jutnak forráshoz, mint versenytársaik. Ennek érdekében, a kereskedelmi bankokra kellene korlátozni az állami betétbiztosítás hatályát, azaz nem volna szabad a nagy holdingtársaságok befektetési banki részlegeire is kiterjeszteni. Ez ugyanis arra ösztönzi a legnagyobb bankokat, hogy még nagyobbá, és kockázatosabbá váljanak - tette hozzá.

Stabilitás Ben Fernanke Bank Fed Richard Fischer kapitalizmus
Kapcsolódó cikkek