Pénz- és tőkepiac

Semmi jót nem vetít előre ez a felmérés

A korábbi eredményekhez képest jelentősen csökkent a magyar creditmanager-index (CMI) a tavalyi év negyedik negyedévében. A üzleti kockázati és konjunktúramutató értéke 42,3 volt, míg a múlt év harmadik negyedévében még 50,5, a második negyedévben pedig 53,9 - közölte a Magyar Credit Management Szövetség (MCMSZ).

A negyedévente megjelentetett index a vevőkockázat-kezelésben jártas szakemberek (credit managerek, követeléskezelők, pénzügyi vezetők) kockázati várakozásait tükrözi. Arra épít, hogy a credit managerek tapasztalatai, várakozásai, attitűdjei  alkalmasak arra, hogy a kockázati szint változását, a jövőbeli gazdasági trendeket, irányokat előre lehessen jelezni. Amennyiben a tíz faktorból összeálló CMI értéke 50 feletti szám, úgy az gazdasági expanziót, bővülést jelez előre, míg 50 alatti érték a gazdaság lassulását, szűkülését jelzi.

A szövetség közleménye szerint Magyarországon a lejárt követelések aránya és a vevőállomány forgási ideje drasztikus romlást mutat a korábbi időszakok pozitív prognózisával ellentétben.

"Egyre több a fizetési késedelem, a szállítók egyre lassabban jutnak a pénzükhöz, ez pedig komoly bizonytalanságot okoz. A szállítói hitelezésért felelős szakemberek ezért negatív kilátásokkal néznek a jövőbe" - idézi a közlemény Szentirmay Pétert, a Magyar Credit Management Szövetség elnökét.

Az üzleti volumen alakulására vonatkozó válaszok is kevésbé optimisták, mint korábban. A szállítói hitelezéssel kapcsolatos kockázat megítélése az eddigi legkedvezőtlenebb végeredményhez képest is jelentős romlást mutat.

A kockázatokat értékelő kérdések közül a limitek csökkentésével és a fizetésképtelenségi eljárásokkal kapcsolatban látszik pozitív irányú változás az előző időszakhoz viszonyítva.

A szövetség összegzése szerint CMI tavalyi év második felében látható negatív változása kedvezőtlen trendet vetít előre, és a beszerzési szakemberek véleménye alapján publikált beszerzési menedzser index (BMI) is hasonló képet mutat.

Minden negyedévben a nemzeti CMI-k adják az európai értéket. A CMI-Europe 2012. negyedik negyedévi értéke 49,8, míg a harmadik negyedévben 48,7, a második negyedévben pedig 50,0 volt. A nemzeti CMI-k közül a franciáké után a magyar a legpesszimistább.

Magyarország mellett a Cseh Köztársaság, Franciaország, Svédország, Hollandia és az Egyesült Királyság mintegy ezer credit managerének véleménye alapján áll össze az európai index, idén januártól pedig Németország is csatlakozott.

 

konjuktúra cmi gazdaság
Kapcsolódó cikkek