Pénz- és tőkepiac

Nehéz külföldi multikkal versenyezni

A hazai bankok elfogultabbak a kormány gazdaságpolitikájával szemben, mint a multik, a kisebb piaci szereplők viszont költséghatékonyságban nehezen tudnak versenyezni.

Hazai bankok vezetőivel zajlott le kerekasztal-beszélgetés a Világgazdaság Mit ér a bank, ha magyar? című konferenciáján. Ezen szóba került a Banco Popolare felvásárlása is. „Azért döntöttünk amellett, hogy megvásároljuk a Banco Popularét, mert méretgazdasági szempontból is célszerű volt, és ezzel megmentettük a hitelintézet itteni dolgozóit” - mondta Dakó Andrea, a MagnetBank ügyfélkapcsolati igazgatója.

A bankvezetők elismerték, hogy elfogultabban a hazai gazdaságpolitikával kapcsolatban, mint a multicégek itteni leányai. „A hazai bankoknak nincs is más választásuk, mint a hazai piacon működni” – mondta Soltész Gergő, az FHB vezérigazgató-helyettese. „A hazai bankok nem tudják úgy allokálni a forrásaikat, mint a külföldi bankok, nem is tudnak mást hitelezni, mint a magyarországi piacot” - mondta Pál Gyula, a DRB Bank igazgatósági tagja. Az eszközöket sokkal közelebb látják magukhoz, és másképp is értékelik, mint Bécsben vagy máshol külföldön. A céltartalék-képzés mennyiségi különbsége is ennek tudható be, ezért képeznek kevesebbet, mint a külföldi bankok. A hazai kis hitelintézetek nem engedhetik meg maguknak, hogy kipucolják a portfóliót, leírják a veszteséget, és behozzák a tőkét. Amíg viszont a céltartalékképzés nincs helyretéve, addig a hitelezést sem lehet fokozni, mivel akkor a betétesek pénze is veszélybe kerülhet.

A kis hazai bankok messze nem olyan költséghatékonyak, mint a nagyok, mert a hitel/betét arány alacsony, így csak félgőzzel mennek a bankok – mondta Pál Gyula. Ha leveszik a nem teljesítő hiteleket ebből, akkor pedig már csak negyedgőz marad. A jogszabályoknak való megfelelések, tőkekövetelmények nehezítik a költséghatékony működést. A magyar tulajdonú bankoknak európai nagybankok fióktelepeivel versenyeznek, ami csak ilyen helyzetben jó, amikor a külföldiek ki akarnak vonulni. Sok hazai hitelintézet hátrányban van a kis mérete miatt – értett egyet Soltész Gergő. Amiben szintén előnyt élveznek a nemzetközi cégek, azok az IT-fejlesztések, amelyeket nálunk is be lehet vezetni. A méretgazdaságosság miatt következnek be az egyesülések a hazai hitelintézeti szektorban.

VG Online-->

takarékok méretgazdaságosság bankok
Kapcsolódó cikkek