Pénz- és tőkepiac

Olcsóbb az állami tábor - Nem lehet versenyezni az erzsébetes gyerekért

Egyre nehezebben lehet megtölteni a magán táboroztatók faházait, ugyanis egyre kevesebb család tudja befizetni a gyerekét. Az állami Erzsébet-tábor viszont szélesebbre tárta kapuit

Jól mutatja a magyar családok anyagi helyzetét, hogy egyre többen állami táborba küldik vakációzni a gyereküket. Pedig az idén nyáron is táborok sokasága várná a diákokat. Szerveznek számukra a hagyományos napközis foglalkozások mellett a például kézműves, biliárdos, bűvész- és csillagásztábort, részt lehet venni honismereti, szófaragó, lovas, kaland- és nomádtáborban is. Tegnap elkezdődtek a nyári Erzsébet-táborok is, ahova a következő 10 hétben 40 ezer gyereket várnak. Nyolc helyszínen több mint ötvenféle táborban nyaralhatnak az általános- és középiskolások, főleg balatoni és más vízparti üdülőhelyeken. Az Erzsébet-program idén is kétféle tábort hirdetett meg: az általános táborokat, ahova iskolák, intézmények jelentkezhettek 10 fős gyerekcsoportokkal és csoportkísérővel, valamint tematikus táborokat, ahova egyénileg lehetett jelentkezni. Erzsébet-táborba minden gyerek jelentkezhetett: a nehéz anyagi helyzetben élők számára az egyhetes táborok részvételi díja teljes ellátással 1000-2000 forint, a többiek 10 ezer forintot fizetnek. A turnusok időtartama általában 6 nap, azaz 5 éjszaka.

Több mint 10 sporttábor indul világbajnokok, olimpiai bajnokok vezetésével. „Az, hogy az Erzsébet-program idén nyáron 40 ezer gyereket visz táborozni, már önmagában is az elmúlt 20 év legfontosabb szociális programjává emeli” – mondta Nagy Anna, az Erzsébet-program szóvivője. Idén 135 ezer embernek kap üdülési, nyaralási lehetőséget, de a még nyitott pályázatoknak köszönhetően ez a szám több ezerrel is nőhet. A program nem kap költségvetési támogatást, az üdülésekhez, táborozásokhoz nyújtott évi 3 milliárd forintos támogatás az Erzsébet-utalványok forgalmazásából származik. Az Erzsébet Szállodák, Táborok és Vendégházak Nonprofit Kft. kiemelkedő szerepet vállal a lebonyolításban, nemrég 17 állami tulajdonú üdülőingatlant kapott a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől.

A magán és önkormányzati táboroztatók jelentős része azonban nem kimondottan örül az állami üdültetés terjeszkedésének. „A fő probléma, hogy teljesen ki vagyunk zárva a rendszerből. Nem a gyerek vagy a szülő dönti el, hogy hová megy, hanem az állam. Mi hiába nyújtunk sokkal jobb szolgáltatást, nem is versenyezhetünk a gyerekekért” – mondta Gódor Mihály, a GÓ-NA őrségi szabadidőközpont vezetője.

Ám a legnagyobb gond az, hogy egyre kevesebb család engedheti meg magának a gyereke táboroztatását. Az őrségi táborban is 26500 forintba kerül egy 5 napos turnus, ebbe az árba napi háromszori étkezés és akár medencés fürdőzés is beletartozik sok más sportolási lehetőség mellett. A Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetsége szerint jelenleg az egyhetes táborok 30 ezer forinttól kezdődnek. Például a Tisza-tavi Ökocentrum által is szervezett 7 napos gyermek horgásztábor Poroszlón 42 ezer forintba kerül. „Július közepétől egyelőre nincs nálunk gyerek” – hangsúlyozta Gódor Mihály.

Akkreditált adatbázisban lehet keresni

A köznevelési államtitkárság adatai szerint általános iskolában 748 ezren, szakiskolában 128 400-an, speciális szakiskolában 9600-an, gimnáziumban 191 800-an, szakközépiskolában 227 600-an tanultak a 2012/2013-as tanévben. A Táboroztatók Országos Egyesülete a honlapján akkreditált adatbázist hozott létre, így az érintettek típusonként kereshetnek a szervezet által jóváhagyott táborok között. A szabályok értelmében a gyermek törvényes képviselőjének a táborozást megelőző négy napon belül kiállított nyilatkozattal kell igazolnia, hogy a gyermek egészségi állapota megfelelő. Az ehhez szükséges nyomtatványt a táborozás szervezője adja át.


üdülés Erzsébet
Kapcsolódó cikkek