Pénz- és tőkepiac

Elkapkodták a bónusz kötvényt

A hónap elején szűnt meg az államkincstár monopóliuma a hosszú lejáratú lakossági állampapírok értékesítésében. Négy hét alatt 80 milliárd forintnyi fogyott el a hatéves változó kamatozású BMÁK-ból, amelyből mától új sorozat indul

Nem telt el egy egész hónap sem azóta, hogy megszűnt a Magyar Államkincstár monopolhelyzete a Bónusz Magyar Államkötvények (BMÁK) és a Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) értékesítésében, máris látványos eredményeket ért el az állam a hosszú távú lakossági állampapírok eladásában. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) pénteken lezárta a 2020-ban lejáró BMÁK értékesítését, mától pedig új sorozat indul a hatéves kötvényből.

A március közepén elindított, 2020-ban lejáró BMÁK-sorozat a kibocsátása óta nagyon népszerű, május végéig csaknem 35 milliárd forintnyi kelt el belőle. Az értékesítés viszont ebben a hónapban pörgött fel igazán. Az állampapírból eredetileg összesen 100 milliárd forintnyit terveztek kibocsátani, lapunk azonban úgy tudja, péntek délelőtt már bőven efölött járt a jegyzés, a 110 milliárd forintot is jócskán meghaladta. Ez nem meglepő, hiszen az egyéves diszkontkincstárjegyek (dkj) hozamához igazodó kamatozású lakossági állampapír rendkívül magas kamatot fizet a jelenlegi kamatperiódusban, 5,64 százalékosat. A ma induló új sorozat szintén 2,5 százalékos prémiumot ad majd az egyéves dkj-hozam fölött, de mivel az állampapírhozamok március óta lejjebb mentek, az induló kamat már csak 4,89 százalék. Ez egyébként megegyezik a márciusban indított, 2018-ban lejáró BMÁK kamatával, amiből még lehet kapni bőven, eddig ugyanis csak körülbelül 10 milliárdnyi kelt el belőle.

Az ÁKK-nak mindig is az volt a célja, hogy növelje a lakossági állampapírok átlagos futamidejét, az elmúlt egy-két hónapot leszámítva viszont a nettó értékesítés zömét az egyéves Kamatozó Kincstárjegyek (KKJ) adták. Ezek állománya 2011 végén alig haladta meg a 80 milliárd forintot, az idén májusban pedig már 1200 milliárd forint fölött járt. A hazai háztartások a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint április végén több mint 2180 milliárd forintnyi állampapírt tartottak, ebből az egy éven belül lejáró forint állampapír-állomány 1428 milliárdot tett ki, az egyévesnél hosszabbaké pedig mindössze 557 milliárd forint volt.
A KKJ-k és a többi lakossági állampapír között az egyik fontos különbség június elejéig az volt, hogy míg a KKJ-t több bank és a takarékok is forgalmazták, a Féléves Kincstárjegyet (FKJ), a PMÁK-ot és a BMÁK-ot csak az államkincstár kirendeltségeiben lehetett elérni. A hosszú távú lakossági állampapírokat jelenleg a kincstáron kívül hét pénzügyi intézménynél lehet megvásárolni. A brókercégek közül a Concorde Értékpapír és az Erste Befektetési Zrt. értékesíti a kötvényeket, a bankok közül pedig az OTP, az MKB, a Raiffeisen, a TakarékBank és az UniCredit szállt be a forgalmazásba, igaz, utóbbi hitelintézet csak BMÁK-ot kínál az ügyfeleinek. Három lakossági állampapírnál maradt meg a kincstár monopóliuma az értékesítések területén, ezek az FKJ, a és a Prémium Euró Magyar Államkötvény.

Új elsődleges forgalmazó

A londoni székhelyű Merrill Lynch International is csatlakozott a magyar állampapírok elsődleges forgalmazói közé július 1-től – tájékoztatott az ÁKK. Az új csatlakozó 2014. december 31-éig elsődleges forgalmazó jelöltként folytatja tevékenységét. Jelenleg 15 elsődleges forgalmazó vehet részt az ÁKK állampapír-aukcióin, a befektetők jellemzően csak rajtuk keresztül juthatnak hozzá magyar állampapírokhoz. Az elsődleges forgalmazók kötelezettsége, hogy a másodpiacon folyamatosan kétoldali árakat jegyezzenek a forgalomban lévő állampapírokra.


hozam haszon befektetés állampapír
Kapcsolódó cikkek