Pénz- és tőkepiac

Inkább a barátoktól kérnek kölcsön, mint a bankoktól

A fiatalok többsége már fordult a családhoz, rokonokhoz, barátokhoz pénzügyi segítségért. Jellemzően 25 ezer forint alatti összeget kértek kölcsön, derül ki a K&H pályakezdők jóléti indexe felméréséből.

Ha valaki egyáltalán nem adja vissza a kölcsönt, azt a fiatalok sem tolerálják - derül ki a felmérésből. 38 százalékuk szerint akár a barátság megszakadásához vezethetne egy ilyen eset, és felük mondja azt, hogy feszültséget okozna a kapcsolatban.
 
A fiatalok közel háromnegyede már kapott kölcsönt a szüleitől, nagyszüleitől. Szerencsésnek mondhatók, mert az a jellemzőbb, hogy amikor kérnek, kapnak is (49 százalékuk eddig mindig, 24 százalék néha kapott kölcsönt). A K&H pályakezdők jóléti indexe felmérései szerint testvérekhez, közeli barátokhoz, távolabbi rokonokhoz már jóval kevesebbszer fordulnak a fiatalok pénzügyi segítségért. A párkapcsolatokban több nő (45 százalék) kért kölcsön a párjától, mint férfi, utóbbiaknak csak 25 százaléka számolt be erről. Barátoktól kölcsönkérni inkább a keleti országrészre jellemző, nyugaton kevésbé. A nyugati országrész fiataljaira sokkal jellemzőbb a „nem kérek, és nem adok kölcsönt” elv is.

A baráti, rokoni kölcsönök mértéke jellemzően 10 ezer forint alatti, és a 25 ezer forintos értéket is csak a válaszadók negyede említette. Ha több pénzre, 100 ezer forint feletti összegre volt szükségük, azt már jellemzően bankoktól kérték a fiatalok.

Azzal viszont csak kevesen értettek egyet (14 százalék), hogy tisztább helyzetet eredményez, ha a család és a barátok helyett banktól kérünk kölcsönt.

A 10 ezer forint alatti összeget ugyan közel felük kevesebb, mint egy hónapra adja kölcsön, de a 10 és 50 ezer forint közötti összegeket átlagosan 5 hónapig használják a barátok, ismerősök. 
 
„A fiatalok többsége inkább azt vallja, hogy először megpróbál pár hónapig gyűjteni, mintsem hogy kölcsönkérjen. De ez az elképzelés a megtakarítási szokásaikban nem igazán érhető tetten, 64 százalékuk nem rendelkezik semmilyen megtakarítással” – mondta Bába Ágnes, a K&H Bank Lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.

A baráti kölcsönök visszafizetésének határidejét a kölcsönt adók nem veszi nagyon szigorúan. Csak 8 százalék nem fogad el semmilyen késést sem, 18 százalék számára pedig akár több hónap késés is belefér. Még a kölcsönösszeg növekedésével sem lesznek szigorúbbak a kölcsönt adók a visszafizetés pontosságával. Sőt, minél nagyobb az összeg, annál több késést tolerálnak. A 10 és 50 ezer forint közötti kölcsönöknél a kölcsönadók 44 százalékának néhány hét, 17 százalékának néhány hónap az elfogadható türelmi idő. 50 ezer forint felett már 34 százalék mondja azt, hogy néhány hónapos visszafizetési késedelmet is tolerálna. Ezek szerint a fiatalok tényleg csak olyan pénzt adnak kölcsön, amit hosszabb időre is tudnak nélkülözni.

kölcsön
Kapcsolódó cikkek