Pénz- és tőkepiac

Ukrajna: Saját nemzeti bankja lesz a szakadároknak

Saját nemzeti bank létrehozásáról hozott döntést az önhatalmúlag kikiáltott, szakadár Donyecki Népköztársaság (DNR) kormánya.

A kabinet sajtószolgálata szerdán tájékoztatott a kormány ülésén előzőleg hozott döntésekről. Eszerint a miniszteri tanács a köztársaság működése szempontjából több fontos döntést hozott, határozott a többi között a nemzeti bank felállításáról és működésének elveiről.

Olekszandr Zaharcsenko, a DNR miniszterelnöke a múlt héten egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy a köztársaságnak nem lesz saját fizetőeszköze, hanem olyan pénzügyi rendszert hoz létre, amelyben egyaránt használható lesz az ukrán hrivnya és az orosz rubel is.

A két szakadár kelet-ukrajnai területen, Donyeck és Luhanszk megyében május 11-én népszavazást tartottak a két régió jogállásáról, és a megjelentek mintegy 90 százaléka támogatta a területek függetlenségét. A népszavazás eredményeire hivatkozva másnap kiáltották ki a két, "népköztársasággá" nyilvánított megye függetlenségét.

A két szakadár terület két hétre rá szerződést írt alá a népköztársaságok szövetségének létrehozásáról, a donyecki kormány akkori vezetője, Denisz Pusilin pedig bejelentette, hogy népköztársasága áttér az orosz jogrendszerre, és ehhez segítséget kér Oroszországtól.

Donyecki Népköztársaság nemzeti bank Ukrajna
Kapcsolódó cikkek