Pénz- és tőkepiac

Nyerők a részvényalapok

Alig van olyan részvényalap, amelyiknek az idén ne emelkedett volna az árfolyama. A legtöbbet az orosz alapokkal lehetett keresni, de szép nyereség volt a fejlett piaci és a hazai részvényalapokon is. A szakemberek szerint a jövőben a feltörekvő piacon befektető konstrukciók lehetnek nyerők

Komoly nyereséget érhettek el azok a befektetők, akik az év elején részvényalapokba tették a pénzüket. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint 46 olyan részvényalap is van Magyarországon, amelynek az árfolyama alig két és fél hónap alatt több mint 10 százalékot emelkedett, a legjobban teljesítő alapok hozama az év eleje óta a 20 százalékot is meghaladta.

Bár a részvényalapok alapvetően kockázatos befektetések, melléfogni az idén nem nagyon lehetett velük, a 140 hazai részvényalap között alig néhány akad, amelyiknek esett az árfolyama. 2015 eddigi nyertese a részvényalapok között az OTP orosz részvényalapja, amelynek lakossági forint sorozata csaknem 22 százalékos pluszban áll. „Stabilizálódott a helyzet Oroszországban, a minszki békemegállapodást betartják, emellett a kőolaj áresése is megállt” – magyarázta az emelkedés okát Honics István befektetési igazgató.

Az Aegon orosz részvényalapjának is emelkedett az árfolyama 18,5 százalékos január óta, de a világ más tájain befektető vagy a tematikus részvényalapok hozamára sem lehet panasz. A klímaváltozás téma ismét száguld, az Aegon Climate Change több mint 16 százalékot szedett magára az idén, és az OTP Klímaváltozás alapjának is kétszámjegyű már a nyeresége. A fejlett piaci alapok között 15 olyan van, amelyiknek az árfolyama több mint 10 százalékkal nőtt az idén.

„Főleg az európai részvényeknek köszönhető az emelkedés” – mondta a fejlett piaci alapokról Loncsák András, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő részvényüzletág-vezetője. A frankfurti tőzsdeindex, a DAX 22 százalékot emelkedett már az idén, aminek három fő oka van. Az egyik az Európai Központi Bank mennyiségi lazítása, a másik az euró gyengülése a dollárral szemben, ami kedvező hatással van a vállalati profitokra.

A harmadik ok az olcsó olaj, ami szintén segíti az európai gazdaságokat. Ezek a hatások a jövőben is valószínűleg fennmaradnak – mondja Loncsák –, ám a fejlett európai részvények már nem számítanak olcsónak. Néhány szektorban – például a bankokban – azonban még lehet potenciál. Lufi mindenesetre nincs a részvénypiacon – mondta a szakember.
Igazán komoly lehetőséget Loncsák a kelet-európai feltörekvő piacokban – például a cseh, lengyel, magyar, román, török és osztrák – tőzsdében lát.

A papírok olcsók, egyelőre azonban még kicsi a beáramlás, így ezek a tőzsdék az árfolyamok emelkedésében elmaradtak a nyugatiaktól. Ez nem jelenti persze azt, hogy a feltörekvő piaci részvényalapok az idén rosszul teljesítettek volna. A Bamosz adatai szerint tíznél több olyan sorozat van, amelyiknek hozama 10 százalék fölött van már, igaz, ezek többsége nem a térségben, hanem Ázsiában keresi a befektetési lehetőségeket. A hazai részvényalapok is szépen mentek azonban az elmúlt hetekben, a BUX indexet követő konstrukciók 13 százalék körüli pluszban állnak főleg az OTP szárnyalásának köszönhetően.

Törökország bukóban

A részvényalapok között kevés olyat találni, amelyiknek esett az árfolyama az idén. Az isztambuli tőzsdén befektető alapok ezek közé tartoznak. Az Aegonnak és az OTP-nek vannak ilyen alapjai, ezeknek az árfolyama 6-9 százalékot csökkent január óta. Ez nem meglepő, hiszen az isztambuli a tavalyi rali után az idén februárban viszonylag sokat esett.

A török alapokon kívül még két latin-amerikai alap árfolyama esett néhány százalékot az év eleje óta, emellett egy ingatlanfejlesztő részvényalap, egy arany alapok alapja és egy fejlett piaci részvényalap került nagyon enyhe mínuszba az elmúlt két és fél hónapban.

A török alapokon kívül még két latin-amerikai alap árfolyama esett néhány százalékot az év eleje óta, emellett egy ingatlanfejlesztő részvényalap, egy arany alapok alapja és egy fejlett piaci részvényalap került nagyon enyhe mínuszba az elmúlt két és fél hónapban. Szép számok. Az elemzők a feltörekvő piacokba fektető alapoktól várnak a legtöbbet a jövőben -->

részvényalapok
Kapcsolódó cikkek