Pénz- és tőkepiac

Mire számíthatnak a Baumag-károsultak?

Eredeti követelésük pár százalékához juthatnak majd hozzá a Baumag ügy károsultjai a Baumag Szövetkezet felszámolója szerint - írja a Napi Gazdaság.

Wortmann György elmondta, a vagyontárgyak bűnügyi zárlatát tavaly az év végén, illetve idén év év elején oldották fel, s így elkészülhetett az Agenda-H köztes vagyonmérlege, a Baumag – azóta börtönben lévő – tulajdonosa e cégbe menekítette a felszámolás elől az ügyfelek pénzéből felhalmozott vagyont, vagyis ebből számíthatnak némi kárpótlásra - írta a Napi Gazdaság.

A cégben lévő - többek között a parádsasvári kastély - értéke 2-2,5 milliárd forint közöttire tehető, aminél feltételezhetően kevesebb pénz fog befolyni, mivel kényszerértékesítések során fogják forintosítani a rendelkezésre álló vagyont. Wortmann György elmondta, egy-két évvel ezelőtt felajánlotta az államnak, hogy az vásárolja meg a 18 milliárd forintos követelést, amit a Baumag f. a. egy hétéves per után nyert meg, ám nem kapott érdemi választ.

A tíz éve zajló perben 12 ezer kisbefektető körülbelül 20 milliárd forintot követelt a bedőlt szövetkezettől, amelynek tulajdonosai korábban fiktív szövetkezeti jegyeket adtak el.

A Baumag Általános Befektetési Szövetkezet története 1995-ben kezdődött, ekkor alapította meg 7 fő 70 000 forint tőkével. A Befektetési Szövetkezetek Károsultjai Érdekképviseleti Egyesülete (Egyesület) szerint az akkori hatóság 1999. január 1-jei hatállyal letiltotta a Baumag Szövetkezetet, de a gyakorlatban tovább folyt a tevékenysége.

A szövetkezetbe lépő alanyok (befektetők) befizetései mindig készpénzben zajlottak és a pénzek sorsa az Egyesület szerint a pénztártól fogva követhetetlenek voltak. Annyit tudni, hogy cégek alakultak, de ezek neve, székhelye és tulajdonosi köre folyamatosan változott az érdekvédők szerint. A cégeket ráadásul ritkán jellemzi nyereségesség, életben csak a befizetések tartják őket.

A Baumag 2003. október 9-ig működött, majd csődöt jelentett. Akkor úgy tűnt, hogy a befektetők akarták túl gyorsan kivenni a pénzüket, de könyvszakértői vizsgálatok szerint már 2001 óta csak az új befizetések tudták fedezni a megígért hozamokat - írja a Napi Gazdaság.

károsult Baumag Szövetkezet
Kapcsolódó cikkek