Pénz- és tőkepiac

Az idei május más lehet a tőzsdéken

Az alacsony hozamok miatt továbbra is vonzóak maradhatnak a részvények, ezért idén várhatóan kevésbé érvényesül a májusi kiszállásra vonatkozó tőzsdei igazság.

Elérkezett a május, a régi tőzsdei mondás szerint („sell in May and go away") most kellene eladni mindent, mivel az ezután következő pangás során általában jóval kisebb nyereségre lehet számítani, mint a november és május közötti időszakban. A jelenség alighanem a nyári szabadságok idején csökkenő likviditásra vezethető vissza, de az átlagokat jelentősen lehúzza, hogy a nagy tőzsdei összeomlások jellemzően ősszel szoktak bekövetkezni. Van azonban olyan racionális ok, amiért a mondás napjainkban is aktuális lehet. Mint Duronelly Péter az Aegon Alapkezelő portfólió menedzsere felhívta a figyelmet, az alapok az év végén határozzák meg stratégiájukat, és januárban kezdik el a végrehajtást, ami két-három hónapig el szokott húzódni. Ennek hatása aztán további egy-két hónapig érvényesül még, és nagyjából májusra fullad ki az alapok által gerjesztett kereslet.

A piaci szereplők véleménye megoszlik, hogy mennyire alkalmazható a régi bölcsesség a mostani helyzetre. A szkeptikusok azzal érvelnek, hogy az automatizált kereskedés és az okos eszközök világában a befektetők a nyári időszakban sincsenek elszakítva a tőzsdéktől, így arra nem lehet hivatkozni, hogy a szereplők visszavonulása miatt szakadna meg az emelkedés. A részvények számára kedvező külső környezetben sem látszik változás. A rally legfőbb hajtóerejét a világszerte rendkívül alacsony kötvényhozamok jelentik, amiben ugyan a múlt héten látható volt egy éles korrekció, a bekövetkezett hozamemelkedés azonban aligha éri el a befektetők ingerküszöbét. A három nagy jegybank közül kettő, az európai és a japán még mindig önti a pénzt a piacra, a Federal Reserve kilátásba helyezett kamatemelése pedig egyre csúszik.

Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője szerint idén nem érvényesülnek azok a tényezők, amelyek a "sell in May" mondást megalapozták. Az elképzelhető, hogy bizonyos piacok gyengülésnek indulnak az év hátra lévő részében, különösen a kötvénypiacokon láttunk figyelmeztető jeleket. Az euró múlt heti erősödése Kuti szerint ugyanakkor csak korrekció, és az év végére paritásig süllyedhet a dollárral szembeni keresztárfolyam. Ha ez volt az egyik fő mozgatója az európai részvénypiaci korrekciónak, akkor tehát csak átmeneti elbizonytalanodásról beszélhetünk. Azt várjuk, hogy az európai és a feltörekvő piacok vonzók maradnak, még van tere a rallynak a régióban és a magyar piacon is - tette hozzá.

Duronelly Péter szerint sem fog megfordulni a részvénypiacok iránya, csak korrekcióról van szó, ennek mértékét viszont még nehéz megbecsülni. Továbbra is longban gondolkodunk – mondta –, kérdés, hogy ezt taktikailag mennyire érdemes átmenetileg visszavágni. Sok múlik azon, hogy a mostani első ütés után hogyan ül el a por: további lecsorgás jön az európai piacon, vagy esetleg oldalazás következik. A következő egy-két hét mozgását kell figyelni, az sokat el fog árulni a bika erejéről.

Sinka Csaba, a Concorde elemzője úgy látja, elképzelhető, hogy a részvény alapok idei erős tőkebeáramlása a közelmúlt esése miatt megáll, és már egy kisebb tőkekivonás az ETF-ekből (tőzsdén kereskedett alapokból) elindíthat egy májusi esést. A DAX áprilisban ért új csúcsra 12300 pont környékén, és innen április végén csaknem ezer pontot esett, amivel az 50 napos mozgóátlaga alá került. Az elemző szerint azonban ebben a hozamkörnyezetben a részvénypiacokat egy korrekció után hamar ismét olcsónak találhatják majd a befektetők, vagyis drámai zuhanásra nem kell számítani.

-->

Aegon Alapkezelő Dunorelly Péter tőzsde május
Kapcsolódó cikkek