Pénz- és tőkepiac

Lejtőn a részvényalapok

Minden részvényalap mínuszban áll az elmúlt három hónap alapján, sok konstrukció árfolyama két számjegyű mértékben esett a kínai sokk hatására. A következő időszak már jobb lehet, hacsak nem kezdik ismét ütni a jüant.

Hanyatlásnak indult a részvényalapok árfolyama az elmúlt hetekben. A Kínából kiinduló válság miatt jelenleg nincs olyan konstrukció a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) adatai szerint, amelynek a háromhavi hozama pozitív lenne.

A legjobban a Concorde Alap áll, amely mindössze 3,25 százalékot veszített az árfolyamából az utóbbi negyedév során, az afrikai és török részvényalapok viszont ennyi idő alatt 20 százalék körüli mínuszba kerültek. Ha minden részvénypiac esik, a portfóliómenedzserek sem tehetnek csodát, hiszen kötelező az alap vagyonát a kezelési szabályzatban meghatározott módon részvényekbe tenni. „Arra törekedhetnek, hogy a benchmarkhoz képest csillapítsák az esést, például defenzívebb részvények vásárlásával” – magyarázza Tuli Péter, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő értékesítési vezetője.

Jelenleg 280 milliárd forint körüli összeg lehet a részvényalapokban, az elmúlt hónapokban folyamatos volt a tőkebeáramlás, ráadásul nemcsak intézményi, hanem kisbefektetői megtakarítások is gyarapították a konstrukciókat. A szakemberek szerint azonban a mostani esés dacára nincs okuk megijedni a befektetőknek. „A részvénybefektetőknek hosszú távon kell gondolkozniuk” – mondja Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. A szakember szerint további esés nem indokolt a piacon, a kínai lassulást már beárazták a befektetők, komolyabb eladási hullám csak akkor várható ismét, ha a jüan nyomás alá kerül. „Nem várunk Armageddont.

A stratégiai elemzések emelkedést jósolnak az európai részvénypiacokon” – teszi ehhez hozzá Tuli Péter. A következő napok azért hozhatnak kilengéseket a tőzsdéken. A jövő hét közepén tartja következő kétnapos ülését az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed), és nagy a bizonytalanság, mit dönt a Janet Yellen által vezetett intézmény. Az amerikai gazdaság már normális ütemben növekszik, emiatt ideje lenne elkezdeni a kamatemelési ciklust, amikor viszont volatilisek voltak a piacok, a Fed eddig mindig elhalasztotta a szigorítást – mondja Czachesz. Ha csökkenne az árfolyam-ingadozás, akkor a Fed kamatot emelhet, ami visszavetheti valamelyest a részvénypiacot.

A részvényalapok hosszabb távon nézve egyébként még mindig jól teljesítenek. Az alapok csaknem 60 százalékának pozitív a hozama január óta, a legjobban a Budapesti Értéktőzsdén befektetők konstrukciói állnak, amelyek még mindig 26-28 százalékos pluszban vannak, hiába esett az árfolyamuk az utóbbi hetekben.

Az orosz tőzsdén befektető alapokkal szintén lehetett az idén legalább 15-20 százalékot keresni annak ellenére is, hogy a kínai válság hirtelen két számjegyű árfolyamcsökkenést hozott a konstrukcióknál. A legrosszabbul az idén a török alapok befektetői állnak, ezek nagyjából 25 százalékos mínuszban vannak január óta. Tuli szerint azonban a jövő éppen ezeknek az alapoknak kedvez majd, Törökország ugyanis kőolajból importra szorul, és az alacsony olajár jót tesz a gazdaságának. A szakember szerint emellett a fejlett európai részvényalapokban lehet még potenciál.

A pesti tőzsdén befektető részvényalapokat az idén semmilyen más befektetési alappal nem lehetett megverni. Két számjegyű hozamot produkált több abszolút hozamú alap is január óta, a lassan már 55 milliárd forintot kezelő Concorde Alapkezelőnél futó Citadella például 14,2 százalékot szedett magára, az OTP Trend lakossági sorozata pedig 11,3 százalékos pluszban áll. Néhány tematikus tőkevédett alap is kiválóan teljesített az első bő nyolc hónapban. A K&H autóipari és gyógyszeripari konstrukciói bőven két számjegyű hozamot értek el.

Nagy bukások az orosz és afrikai alapokon kívül a nyersanyagpiacon befektetők konstrukcióinál látszottak, emellett több ingatlanalap is nagyot zuhant az idén. Azok az abszolút hozamú alapok is mínuszban vannak még, amelyek januárban nagyobb pozíciókkal sokat buktak az euró–svájcifrank-árfolyamgát elengedésének idején.

részvényalap
Kapcsolódó cikkek