Pénz- és tőkepiac

Megint mindenki a jegybankokra figyel a héten

Bár a hét végén mindent megtudhatunk a magyar növekedési ütem harmadik negyedévi lassulásának okairól, valójában mindenkit az érdekel majd, mit csinálnak a nagy jegybankok.

Bár a német és a főbb eurózóna-gazdaságok október–novemberre vonatkozó adatai (elsősorban a bizalmi indexek) arra engednek következetni, hogy a negyedik negyedévben gyorsulhat a növekedése a várakozásoktól kissé elmaradó harmadik negyedéves ütem után, az EKB a legutóbbi, október 22-i ülés óta nagyon erős jelzéseket tett a monetáris politika további lazítására, és ehhez meg is találhatja a kellő indokot – mondja Dunai Gábor, az OTP Bank elemzője. Emlékeztet arra, hogy a volatilis tételektől tisztított továbbra is az eurózónában a legalacsonyabb a fejlett gazdasági térségek között (alig egy százalék). Közben az inflációs várakozásokban az eszközvásárlási program elindításával sem sikerült érdemi emelkedést elérni, a továbbra is meglehetősen laza, a hitelezés csak lassan élénkül.

Az EKB jelzéseivel összhangban ezért a piaci várakozás egyértelműen az eszközvásárlási program havi (jelenleg 60 milliárd eurós) keretösszegének 75-80 milliárd euró­ra növelése, ezzel párhuzamosan pedig a fő betéti kamatláb –0,2 százalékról –0,3-re csökkentése. Az elemző azt mondja: ha az Európai Központi Bank ennél visszafogottabb lépéseket tesz csütörtökön, az valószínűleg az euró azonnali erősödését indítja majd el.

Az Egyesült Államokban az euró­zónával pont ellentétes monetáris politikai változást láthatunk. Az egyre feszesebb munkapiac előbb-utóbb a bérinfláció gyorsulásához vezet majd (októberben hatéves csúcsot láthattunk, bár történelmi összevetésben továbbra is visszafogott a bérdinamika), ami a jelenleg is közel 2 százalékos, a Fed céljának majdnem megfelelő maginflációt tovább fogja emelni. Ez a jövő év első hónapjaiban megtörténhet, ezért nagyon közel kerültünk a kamatemeléshez – hangsúlyozza Dunai.

Az októberi munkaerő-piaci adatok alapján a befektetők decemberre tették a kamatemelési ciklus kezdetét, és a várakozások alapján ez nem változik majd pénteken. Mivel a december 4-i adatközlés lesz az utolsó, amely érdemben befolyásolhatja a Fedet, ha nem történik negatív meglepetés, azt követően már az elemző szerint nem számíthatunk a piaci várakozások változására a december 15–16-i kamatdöntő ülésig.

Az elemző szerint hét két legfontosabb eseményének az euró-dollár árfolyamra gyakorolt potenciális hatása aszimmetrikus: ha a várakozások igazolódnak, az megerősíti majd a lefelé kiépült trendet, de többletlendületet valószínűleg nem ad. Ha akár az EKB, akár az amerikai munkáltatók és munkavállalók meglepik a befektetőket, éles felfelé mozgás jöhet az árfolyamban – véli Dunai Gábor.

EKB naptár Fed
Kapcsolódó cikkek