Pénz- és tőkepiac

Tisztulhatnak a bankok

Huszonhárom pénzügyi intézmény együttesen több mint 300 milliárd forint bruttó értékű kereskedelmi ingatlanát értékesítené az e célra létrehozott, állami tulajdonú MARK Zrt.

Huszonhárom pénzügyi intézmény, köztük a legnagyobb problémás kereskedelmi ingatlanhitel-állománnyal rendelkező bankok mindegyike regisztrált a MARK Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt. által meghirdetett eszközvásárlási programba – tette közzé a társaság. Ám néhány nappal a tegnapelőtti határidő lejárta előtt a nyolc nagybank közül kizárólag az Erste mondta biztosan a Világgazdaságnak, hogy él a lehetőséggel, a CIB Bank még hezitált, míg az OTP Bank attól tette függővé részvételét, hogy az árban meg tud-e állapodni a MARK-kal. Az MKB Bank pedig eleve nem is regisztrálhatott, mivel szanálás alatt áll, emiatt toxikus eszközeit tavaly év végén a Szanálási Vagyonkezelőnek adta el.

A regisztráltak 300 milliárd forintot meghaladó bruttó állománnyal rendelkeznek, amiért a MARK hozzávetőleg 90-125 milliárd forintot fizethet. Az állami követeléskezelő cég a regisztrációt követően kezdi meg a portfóliók gazdasági és jogi átvilágítását, ami több hónapig is eltarthat. Legfeljebb egy év múlva azonban végeznie kell, a szabályok ennyi időben maximálták a folyamatot.

A cég az Európai Bizottság által jóváhagyott módszertan alapján veszi meg a nem teljesítő eszközöket, az eladósodott ügyfelektől visszavett kereskedelmi ingatlanokat és rossz hiteleket. A MARK külön minden eszköztípusra részletesen kidolgozott módszertana igazoltan piaci árat határoz meg új piaci tranzakciókat alapul véve, azaz nem tartalmaz állami támogatást – állítja a MARK.

Utóbbi arra is felhívta a figyelmet, hogy nem volt kötelező a regisztráció a pénzügyi intézmények számára, hozzátéve: a jelentkezők arról is szabadon dönthetnek, hogy elfogadják-e a MARK vételi ajánlatát.

„A Magyar Nemzeti Bank (MNB) célja a banki mérlegek rossz eszközöktől való megtisztításának ösztönzése, a követelésvásárlási piac élénkítése a kereskedelmiingatlan-szegmensben, amely a nem teljesítő vállalati hitelek problémájának fő gócpontja” – tette közzé a jegybank a honlapján. Az MNB várakozásai szerint, amennyiben valamennyi bank minden esetben elfogadja a MARK vételi ajánlatát, akkor a vállalati nem teljesítő hitelek aránya 10 százalék közelébe, azon belül is a 90 napon túli késedelmesek aránya 5 százalék közelébe csökkenhet 2017 végére.

Húzós feladat

A pénzügyi intézmények által a MARK-nál most regisztrált állomány a hazai bankrendszer 1326 milliárd forint értékű, március végi, teljes belföldi projekthitel-állománya 23 százalékának felel meg, míg a 90 napon túl nem teljesítő projekthitelek bruttó 227 milliárdos állományát 32 százalékkal haladja meg. Igaz, ez a portfolio.hu szerint azért nem igazán mérvadó, mert az átvehető állományban elvileg átstrukturált hitelek, bedőltnek látszó, de nem 90 napon túli hitelek és ingatlanok is vannak. Márpedig az átstrukturált, de még nem bedőlt hitelek állománya önmagában közel 200 milliárd forint lehet.

mark
Kapcsolódó cikkek