Pénz- és tőkepiac

Megjött a fordulat a hitelezésben

Az alacsony hitelkamatok, az ingatlanpiac felfutása és a CSOK is szerepet játszik abban, hogy az idén már a válság előtti szinten van a lakáshitelek piac

Megkezdődött a hitelezési fordulat a magyar piacon – állítja Rajna Gábor, a K&H Bank értékesítési hálózatért és támogatásért felelős igazgatója. A hitelezést több tényező is pörgeti. A kamatkörnyezet alacsony, emiatt olcsók a hitelek. Ráadásul az alacsony kamatszint valószínűleg stabilizálódik is, mivel az Európai Központi Bank (EKB) monetáris politikája várhatóan laza marad, emiatt Magyarországon is alacsony marad az alapkamat. Az is jól megy, egyelőre főleg a használt lakások cserélnek gazdát, de gőzerővel építik az új lakásokat is, 6-12 hónapon belül országszerte tömegével jelenhetnek meg a piacon ezek az ingatlanok. A kiadott építési engedélyek száma megugrott, és sok lakásépítési projekt lehet a tervezőasztalokon is. A pozitív tendenciát emellett erősíti a gazdaság élénkülése, a munkaerőpiaci helyzet javulása és a nettó bérek növekedése is.

Az új lakások piaca várhatóan 2017-ben indul be igazán – mondja Rajna. A piac ugyan már megmozdult, de egyelőre csak tervezett vagy nemrég indult lakásfejlesztések érhetők el. Az idei második negyedévben már lehet némi javulás a piacon, de az igazi fellendülésre jövő évig várni kell. A használt lakások piaca viszont nagyon élénk, a Duna House adatai szerint az idei forgalom elérheti a 150 ezer adásvételt, ami azt jelenti, az utóbbi két évben a másfélszeresére nőtt a forgalom.

A hitelezés is megélénkült. Az idén májusban a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 42,1 milliárdnyi lakáscélú forinthitelt folyósítottak a hitelintézetek, egy évvel korábban még csupán 24,5 milliárd forintnyit. Az első öt hónapban a folyósított lakáshitelek volumene meghaladta a 190 milliárdot, ez nagyjából 60 százalékkal több, mint egy éve volt. A K&H a piac egyik legnagyobb játékosa, az új jelzáloghitelek folyósításából 14,3 százalékos a piaci részesedése. Ők januártól májusig 27,5 milliárdnyi lakáshitelt helyeztek ki, míg tavaly ugyanebben az időszakban csupán 19,5 milliárd forintot folyósítottak.

Mindezek alapján a hitelintézetnél úgy kalkulálnak, hogy az idén az 500 milliárd forintot is elérheti az új lakáshitelek volumene. „Ez már-már a válság előtti időket idézi” – mondta Rajna. A családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) is élénkíti a piacot. Az idén a K&H becslései szerint 20 ezer CSOK-ügylet jöhet létre, ami nagyjából 40 milliárd forintnyi támogatást jelent a családoknak. Az áfatámogatást körülbelül 2500-an veszik majd igénybe, ők 10 milliárd forintot kaphatnak vissza. A K&H-nál egyébként május végéig 1173-an igényelték a CSOK-ot 2,5 milliárd forint összegben.

Az áfatámogatást 168 család igényelte 700 millió forint értékben. Egy átlagos CSOK-igénylő 2,2 millió forintnyi támogatást kér, és az igénylések háromnegyede használt lakások vásárlásával kapcsolatos. A 10+10 milliós, három gyerekre és új lakásra szóló változatot az igénylők tizede kéri.

hitelkamat hitelezés hitel
Kapcsolódó cikkek