Pénz- és tőkepiac

Fúziók jönnek a takarékoknál

A gyengébb tőkehelyzetű takarékokat megsegíti a fúzió, a hitelintézetek helyzete a másokkal történő összeolvadással stabilizálódhat.

Komoly segítség az integráció a takarékoknak, úgy tűnik, ennek segítségével, illetve az intézmények egyesülésével, stabilizálják még jobban a szektor helyzetét. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Aranykönyve szerint elég vegyes a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetében (SZHISZ) lévő tagintézmények mérlege. A takarékok egy része minimális mértékben hitelez csak, és emellett hatalmas saját tőkével rendelkezik. A Zomba és Vidéke Takarékszövetkezet, a Nyírbélteki Körzeti Takarékszövetkezet vagy a Tompa és Vidéke például több saját tőkével bír, mint amennyi a teljes hitelállománya. A teljes szektor is jól áll, a kihelyezett hitelek több mint 22 százalékára nyújtott tavaly fedezetet a szövetkezeti hitelintézetek saját tőkéje. A jegybank is elismerte a nyáron: a takarékszövetkezeti szektor stabil és biztonságos.

Valójában viszonylag kevés olyan intézmény van, amelyik továbbra is gyengén tőkésítettnek számít. Ez egyébként elvileg nem probléma, az integrációban részt vevő takarékok tőkehelyzetét ugyanis közös egységként kezelik, az MNB is így vizsgálja őket. A takarékok döntő része persze önmagában is kiállná a próbát, de akadt néhány intézmény, amely úgy állt tavaly év végén, hogy az integrációnak kellett a hóna alá nyúlnia. Az egyik a Nagykáta és Vidéke, amelynek tőkemegfelelési mutatója a cég tavalyi beszámolójához csatolt kiegészítő melléklet szerint egész évben nem érte el a jogszabályi minimumkövetelményt. Már 2014 végén is gondok voltak a hitelintézetnél, tavaly év végére pedig még tovább, 2,17 százalékosra csökkent a tőkemegfelelési mutató. Ez valóban kevés, de ha minden jól megy, nem sokáig marad már így. Az intézmény honlapján lévő egyik dokumentum szerint ugyanis az a terv, hogy Mátra Takarékszövetkezet néven egyesül a Nagykáta és Vidéke három másik hitelintézettel, a Hatvan és Vidéke, a Gyöngyös-Mátra és a Turai Takarékszövetkezettel. Utóbbiak tőkeellátottsága bőségesen elég lehet a nagykátai hiány fedezésére.

A Dunakanyar és Vidéke Takarékszövetkezet szavatolótőkéje is a jogszabályi minimumszint alá süllyedt tavaly év végén. Igaz, az év során azonban folyamatosan meghaladta a minimumkövetelményeket – derül ki a beszámoló kiegészítő mellékletéből. A csökkenés a Takarékbank Zrt. által a kockázatos hitelportfólióra előírt, és a könyvvizsgáló által kifogásolt értékvesztés elszámolása után következett be. 2015 utolsó napján 3,65 százalékos volt csupán a hitelintézet tőkemegfelelési mutatója. A Dunakanyar és Vidéke azonban átmeneti időre egyedi mentességet kapott a tőkemegfelelés betartására az integrációtól, és szintén egyesüléssel rendezheti a hiányt.

A Füzes Takaréknál a forinthitelek elszámolása és többletértékvesztés miatt lett erősen veszteséges a tavalyi utolsó negyedév. Az első három negyedévben a szavatolótőke és a tőkemegfelelési mutató rendben volt, az utolsó három hónap veszteségei miatt viszont a tőkemegfelési mutató az év végén már csupán 5,48 százalékon állt. A Füzes Takaréknál is történtek már összeolvadások. 2015 utolsó napján olvadt be a hitelintézetbe a Nagyréde és Vidéke, illetve a Vámosgyörk és Vidéke Takarékszövetkezet. Ezeknél a takarékoknál nem volt gond a tőkemegfelelési mutatóval tavaly év végén.

fúzió takarék
Kapcsolódó cikkek