A Provident által végzett 500 fős felmérés azt vizsgálta, hogy a magyar háztartások átlagosan mekkora összeget költenek az ünnepi időszakban, milyen forrásokat vesznek igénybe a kiadások fedezésére, és anyagi szempontból mire számítanak 2017-ben.

A tavalyi évhez képest kissé megnőtt a háztartások ünnepi költségvetése: a felmérésben résztvevők kétharmada ugyanannyit (37%) vagy valamivel többet (30%) költött, mint 2015-ben. A kutatásban résztvevők ötöde húsz és ötvenezer forint közötti összegből, 30%-uk ötven és százezer forint közötti összegből oldotta meg a karácsonyi és szilveszteri kiadásokat, míg a válaszadók 14%-a kevesebb, mint húszezer forintot költött idén.
Bár minden második megkérdezett anyagilag megterhelőnek érezte az ünnepeket, a felmérésben résztvevők 78%-a úgy gondolja, hogy a decemberi kiadások miatt nem kell semmiről lemondania az újév első felében, s csupán minden tízedik válaszadó tervez év elején kölcsönt felvenni.

A Provident kutatásból kiderült az is, hogy a magyar háztartások többsége előre tervez a karácsonyi költségekkel, és többnyire saját erőből fedezi az ilyenkor felmerülő kiadásokat. A felmérésben résztvevők kétharmada hitelfelvétel nélkül oldotta meg az ünnepeket. A válaszadók 30%-a előre félretett erre az időszakra, míg 36%-uk az adott pillanatban rendelkezésre álló összeget osztotta be. Minden tizedik megkérdezett vett föl kölcsönt egy pénzintézettől, 8%-uk pedig a munkahelyén kapott év végi jutalomból fedezte az ünnepekkel járó plusz költségeket.

A Világgazdaság szerdán megjelent cikke szerint is csökkent a hiteligénylések darabszáma a Providentnél, igaz, náluk egyedül: másfélszer-kétszer annyi személyi fogyott több hitelintézetnél, mint tavaly, és a nullás THM-ű áruhitelért is sokan álltak sorba.