Pénz- és tőkepiac

Erőre kaptak a bankok

Jól sikerült az utolsó negyedév a pénteken jelentő amerikai nagybankoknál, egyedül a Wells Fargo keltett némi csalódást, mert még nem heverte ki a bankszámlabotrány okozta sokkot.

Fő számait tekintve csalódást okozott a legnagyobb ügyfélkörrel rendelkező Wells Fargo. A nagybanktól egydolláros részvényenkénti nyereséget (EPS) vártak a Reuters elemzői a tavalyi negyedik negyedévben, ehelyett 96 centet ért el. A 21,58 milliárd dolláros árbevétel megegyezik az egy évvel korábbival, míg az adózott eredménynél feltüntetett 5,3 milliárd dollár 300 millióval zsugorodott egy év alatt.

A gyengébb teljesítmény érthető, miután 165 éves fennállásának egyik legzűrösebb évét zárta a bank. Év közben derül fény arra, hogy a pénzintézet dolgozói öt év alatt csaknem kétmillió bankszámlát nyitottak meglévő ügyfeleik nevére (azok tudta nélkül) azért, hogy a feletteseik elvárásait teljesítsék, s ezzel bónuszokra tegyenek szert, vagy egyszerűen azért, hogy megtarthassák állásukat. A 185 millió dolláros bírság nem is fájt annyira a Wells Fargónak, mint a bankba vetett bizalom csökkenése.

A pénzintézetet tíz éven át irányító, a botrányt kezdetben bagatellizáló John Stumpf vezérigazgató az ősszel átadta a helyét Tim Sloannak, aki most közleményében az ügyfelek és a részvényesek bizalmának visszaszerzését jelölte meg legfontosabb feladataként, szerinte e folyamat biztatóan halad. Nőtt például a nettó kamatmarzs, a 2,87 százalékos mutatóban benne van a hitelkihelyezések növekedése, ahogy a Brexitet követő kamatemelkedések is – írja a CNBC.

A JP Morgant elkerülték a botrányok, a banknak a vártnál jobb gazdálkodása meg is lepte az elemzőket. A negyedik negyedéves EPS 29,5 százalékot ugrott, s az 1,71 dolláros adat túllőtt az 1,44 dolláros konszenzuson is. A forgalom 24,33 milliárd dollár volt, ami 2,5 százalékkal jobb az egy évvel korábbinál, míg a 6,7 milliárdos adózott eredmény 24 százalékos előrelépést takar. Mindkét adat jobb, mint amire a piac számított. A JP Morgannél is a magasabb kamatok és a bővülő hitelezés volt a növekedés mozgatórugója.

Elsősorban vállalati fronton tudott erősíteni a bank, innen származik a profit 52 százaléka. A lakossági szegmens 2,5 milliárd dollárt hozott a konyhára. Itt a betétek és a hitelkártyaköltések két számjegyű bővülése érdemel figyelmet, utóbbi vissza is köszön a karácsonyi kiskereskedelmi rekordforgalom impozáns adataiban. A bankkártyával lebonyolított ügyletek összértéke először haladta meg az ezermilliárd dollárt – jelezte Jamie Dimon vezérigazgató, aki szerint az erősödő amerikai gazdaság hatalmas lehetőségeket kínál a bankszektor számára.

A JP Morgan egyébként tavaly elvette a Wells Fargótól a világ legértékesebb bankja címet. A Bank Of Amerika (BofA) a Brian Moynihan vezérigazgató által meghirdetett radikális költségcsökkentéseknek köszönhetően a vártnál két centtel magasabb, 40 centes EPS-szel zárta a negyedik negyedévet, miközben 19,99 milliárd dolláros forgalma szűk egymilliárddal maradt el a Reuters konszenzusától és 200 millióval az egy évvel korábbitól. Az adózott nyereség 47 százalékot bővülve 4,33 milliárdot mutat a mérlegben.

Az amerikai bankrendszer erejét jellemzi, hogy mindhárom pénteken jelentő banknál jelentősen csökkent a kétes kintlevőségek miatt tartalékolt összeg nagysága, és a jelzálog-hitelezés fellendülésével nőttek ezen üzletág szolgáltatta jövedelmeik.

Hatalmas Moody’s-bírság

Nem tartotta be saját hitelminősítő szabványait sem, amivel hozzájárult a 2008-as lakáspiaci összeomláshoz – a többi között ezzel indokolta hivatalosan az Egyesül Államok igazságügyi minisztériuma a Moody’s hitelminősítőre kiszabott óriási bírságot. A The Wall Street Journal pénteki cikke szerint a társaság elfogadta a kiszabott 864 millió dolláros (250 milliárd forint) büntetést. Hasonló okból korábban a Standard and Poor’s minősítőt kötelezték 1,3 milliárd dollár kifizetésére. VG


amerikai nagybankok Wells Fargo
Kapcsolódó cikkek