Pénz- és tőkepiac

Folytatódhat az európai emelkedés

A Bank of America Merrill Lynch elemzői főként az olajvállalatokat és a médiacégeket szeretik. Kerülni kell viszont a kiskereskedelmi szektort és az élelmiszeripari részvényeket.

Javuló kilátásokkal indítják az évet az európai vállalatok. A piaci környezet jobb, amit a régióból érkező makroadatok is alátámasztanak. Az ISM index emelkedett januárban, az európai beszerzésimenedzser-indexek pedig 5 és fél éves csúcsokra szárnyaltak. Az euró gyengül, ami kedvez az exportorientált vállalatoknak, a nyersanyagárakkal kapcsolatban pedig optimisták az elemzők, ami ennek a szektornak segíthet.

Mindezek fényében a Bank of America Merrill Lynch elemzői megemelték a növekedési várakozásaikat: 2017-ben 11 százalékos növekedést várnak az európai vállalatok egy részvényre jutó eredményében, míg korábban 7–8 százalék között volt a prognózis. A jövő évre pedig 8 százalékos profitbővüléssel számolnak. Ha teljesülnek a 2017-re és 2018-ra vonatkozó várakozások, az azt jelentené, hogy a 2008-as pénzügyi válság óta eltelt időszak legerősebb évei jöhetnek.

A javuló profitnövekedési kilátások fényében az európai indexekre vonatkozó várakozásukat is megemelték az elemzők. Az árazási szintek változatlanságát feltételezve a Stoxx 600 indexre 390 pontos fair érték adódik, ami a jelenlegi szintekhez képest 7 százalékos felértékelődési potenciált jelent. Ha az osztalékokat is számításba vesszük, akkor az év eleje óta az európai részvénypiacok 10 százalékos hozamot biztosíthatnak.

Európában politikai kockázatok jellemzik az évet, a következő nagy veszélyforrást a franciaországi választások jelentik. Amennyiben ezek a veszélyek elmúlnak, az európai részvénypiacok – amelyek jelenleg diszkonttal forognak az amerikai tőzsdékhez képest magasabb értékeltségi szintekre kerülhetnek. Ha a jelenlegi 15-szörös előretekintő P/E ráta (részvényárfolyam/egy részvényre jutó adózott nyereség) 16-szorosra ugrik, akkor 15 százalékos részvénypiaci emelkedés lenne indokolt a Stoxx 600 indexben.

Az idei stratégiájukban a részvénypiacokat ajánlották a kötvénypiacokkal szemben a Bank of America Merrill Lynch elemzői, és ehhez most is tartják magukat. A ciklikus szektorok közül a médiavállalatokat és az olajcégeket ajánlották a befektetők figyelmébe. A bankrészvényeket és az élelmiszeripari cégeket nem javasolják, mivel az év második felében 60 százalékot emelkedtek, ami 25 éve nem látott szárnyalást jelent a két szektornál. Ez pedig nem folytatódhat ilyen ütemben túl sokáig a stratégák szerint. Ezért az élelmiszerszektort alulsúlyozásra javasolják, mivel a jelenlegi árazási szintek alapján túlságosan drágának tűnnek a papírok.

Alulsúlyozásra ajánlják azokat a szektorokat is, amelyek esetében nagy a kitettség a brit fogyasztók felé – tartva a Brexit következményeitől, ilyenek például a kiskereskedelmi cégek, valamint az utazási szektor részvényei.

olajvállalatok Merrill Lynch Bank of America kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek