Pénz- és tőkepiac

Kevesebb hitel a feketelistán

Csaknem százezerrel kevesebb mulasztást tartottak nyilván 2016 végén a KHR lakossági alrendszerében, mint egy évvel korábban. Eközben javult valamelyest a hitelintézeti szektor lakossági hitelportfóliójának minősége is.

Hosszú évek után csökkent 2016-ban a központi hitelinformációs rendszer (KHR) lakossági alrendszerében nyilvántartott mulasztások száma – derül ki a BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. friss adataiból. A társaság statisztikái szerint a múlt hónap végén 2,119 millió mulasztással terhelt szerződést tartottak nyilván a rendszerben, majdnem százezerrel kevesebbet az egy évvel korábbinál. Ez önmagában nem nagy előrelépés, de annak tükrében feltétlenül biztató, hogy az érintett hitelek száma 2012 óta folyamatosan emelkedett.

Csökkent emellett a még fennálló mulasztásos szerződések száma is: ebből az év végén 1,784 milliót tartott nyilván a BISZ, ami 12 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál. A már lezárt szerződésekből 335 ezret tároltak év végén a rendszerben, ez 77 ezerrel marad el a 2015. végi darabszámtól.

A lakossági nyilvántartásban szereplő összes magánszemély száma – amelyben már szerepelnek a rendben fizető adósok is – 44 ezerrel ötmillió közelébe emelkedett tavaly, ami részben a hitelfelvételi kedv fokozatos visszatérésével magyarázható. A csaknem ötmillió adós pedig összesen 9,487 millió – fennálló és már megszűnt – hitelszerződéssel szerepel a rendszerben, ami azt jelenti, hogy fejenként átlagosan közel két kölcsön jut egy magánszemélyre. Az összes nyilvántartott lakossági hitelszerződés száma szintén lassan, de folyamatosan emelkedik: 2016-ban 176 ezerrel.

A negatív lakossági KHR-listára – korábbi, közismertebb nevén BAR-lista – azok az adósok kerülnek fel, akik a hitel- vagy jellegű szerződésben vállalt kötelezettségeiknek a mindenkori összegét meghaladó mértékben, folyamatosan több mint 90 napon keresztül nem tesznek eleget. A két feltételnek egyszerre kell teljesülnie, tehát jelenleg nagyjából százezer forint háromhavielmaradása vezet a feketelistára kerüléshez.

A negatív adóslista rövidülése mellett javult tavaly a hitelintézetek lakossági hitelportfóliójának minősége is. A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb – 2016. harmadik negyedévi állapotokat tükröző – adatai szerint szeptember végén a teljes lakossági portfólió 15,8 százaléka volt 90 napon túli késedelemben, miközben a rendben teljesítő portfólió mintegy 74 százalékkal részesedett a teljes tortából. Ehhez képest egy évvel korábban még a lakossági hitelek nem egészen 70 százaléka tartozott a késedelem nélküli kategóriába, és a kihelyezett kölcsönök 18,2 százalékával három hónapon túli csúszásban voltak az adósok.

A javulást ráadásul úgy sikerült elérni, hogy a hitelintézeti szektor háztartási hitelportfóliója jelentősen zsugorodott a 2016 szeptemberéig tartó egy év alatt is: 5780,9 milliárd forintot tett ki, amely 4,1 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A portfólió javulása ellenére azonban még mindig nem túl egészséges a helyzet a lakossági hiteleknél, hiszen még az ősszel is több mint 900 milliárd forintnyi kölcsön volt három hónapot meghaladó csúszásban.

adóslista lakossági hitelek
Kapcsolódó cikkek