Pénz- és tőkepiac

Nagyon mennek a marihuána-részvények

Nagyon jól szerepelnek az egészségügyi marihuána cégek részvényei Ausztráliában, átlagosan 130 százalékot emelkedve csak ebben az évben – derült ki az Equilor elemzéséből. Hasonlóan fényesek a kilátások az Egyesült Államokban is.

Az Equilor elemzői szerint az ausztrál marihuána-papírok emelkedése közel hatszorosa az amerikai és kanadai hasonló cégek részvény-áremelkedéseinek, amely mögött az ország kannabiszra vonatkozó enyhülő importfeltételei állhatnak. Az ausztráliai szektor még elég kicsi, de a befektetők nagy potenciált látnak benne.

Azért Amerikában is egyre népszerűbbek a a kannabiszrészvények, az iparág ugyanis óriási fellendülés előtt áll. Mint azt korábban a Világgazdaság megírta, a New Frontier Data (NFD) adatai alapján 2016-ban 4,7 milliárd dollár forgalmat generált a marihuána értékesítése, és várhatóan 2020-ig évi 17 százalékkal nő az eladások volumene, így az évtized végére az ágazatban az eladások értéke meghaladja a 11,2 milliárd dollárt.

A felfutás a kutatás alapján még egy hozadékkal jár: az NFD becslése szerint negyedmillió új álláshelyet teremt az Egyesült Államokban a kannabiszipar. Összehasonlításképpen 4 éves távlatban a szövetségi munkaügyi hivatal (Bureau of Labor Statistics, BLS) adatai alapján az iparban 814 ezer amerikai álláshely szűnik meg, és 383 ezer munkahellyel lesz kevesebb a kormányzati intézményeknél.

könnyű drogok marihuána tőzsde legalizáció kannabisz részvénypiac
Kapcsolódó cikkek