Pénz- és tőkepiac

A francia választások repíthetik nyáron a pénz- és tőkepiacokat

Trump hivatalba lépése óta az európai választások tartják lázban a befektetőket: a francia fejlemények pozitív jövőképet mutattak a piaci szereplőknek, amit az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzése szerint várhatóan a brit és a német választások sem fognak elrontani. Az elmúlt hetekben a vezető részvényindexek emelkedtek, amiből a magyar tőzsde is kivette részét, de messze nem olyan mértékben, mint az elmúlt két évben. Az Equilor szerint a hazai gazdasági mutatók stabilak, az euró árfolyama továbbra is a jelenlegi 303-318 forintos sávban mozoghat.

Az amerikai elnökválasztás után idén a futószalagon egymást követő európai választások tartják izgalomban a világ pénz- és tőkepiacait. A francia elnökválasztás eredményét a piac pozitívan fogadta, míg a britek júniusban esedékes előrehozott választása legfeljebb a Brexittel kapcsolatos tárgyalási pozíciókat befolyásolhatja az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzése szerint. A brit választásokkal kapcsolatban az egyik legfontosabb kérdés, hogy a szigetország elmozdul-e a korábbi hard-brexit álláspontjáról. Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője szerint erre rövid távon van esély, ami erősítené a font árfolyamát, illetve csökkentené a feszültséget az EU és a britek között. A tárgyalások egyik legvitásabb kérdése lehet az angolok hozzájárulása a jelenlegi uniós ciklus költségvetéséhez. Németországban szeptemberben tartanak választásokat, melynek tétje nagy, de a francia helyzet rendeződése után inkább belpolitikai jellegű eseménnyé redukálódott, így komolyabb kockázatot nem rejt. Az európai piac így lassan fellélegezhet, melynek a legnagyobb haszonélvezője a részvénypiacokon a bankszektor lehet.

Donald Trump elnökségének első 100 napja nem a várakozásoknak megfelelően alakult. A tervezett, nagyszabású programok bevezetését éppen saját pártja nehezítette meg, ami a részvénypiacon is éreztette hatását: az amerikai részvényindexek téli szárnyalását a kijózanodás követte. Ugyanakkor az év hátralevő részében az Equilor szerint az amerikai gazdasággal kapcsolatos optimista kilátások és a jó vállalati teljesítmények felfele hajthatják az árfolyamokat, miközben a Fed tarthatja magát az idei három kamatemeléshez. A dollár továbbra is erős maradhat, az év második felében a paritás irányába mozdulhat az EUR/USD kurzusa, azonban az erősödési hullámok intenzitása a korábbiaknál kisebb lehet. Az európai részvénypiac az Equilor év eleji várakozásának megfelelően jól teljesített, a vezető részvényeket tartalmazó index (Stoxx Europe 600) 9 százalékot erősödött. A választási félelmek múlásával a kedvező hangulat megmaradhat, melyből kiemelkedhetnek a vegyipar és a bankszektor szereplői. Az olaj piacán továbbra is túlkínálat tapasztalható, és az OPEC kitermelés-csökkentési programja egyelőre nem mondható sikeresnek, igaz a május végén várható hosszabbítás a jelenlegi szintről 50-55 dollárig felfele mozdíthatja az árfolyamot (WTI).

A magyar gazdaság az elmúlt negyedévekhez hasonlóan kiszámítható pályán mozog, a növekedést elsősorban a növekvő uniós források táplálják. Az Equilor idén 3,4, jövőre 3,3 százalékos növekedéssel számol, ami némileg alacsonyabb, mint az MNB és a kormány prognózisa, ami elsősorban abból fakad, hogy az uniós források lehívása elmaradhat a kormányzati várakozástól. A GDP-t rövidtávon felfele húzza az eurózóna fellendülése, míg lefele a magyar mezőgazdaság és ipari teljesítménye. A kilátások szempontjából kockázatot jelent a brexit-tárgyalások kimenetele, míg a paksi beruházás, a középtávú infrastrukturális, így a lakás- és útépítési tervek, a budapesti nagyberuházások nem tűnnek elégségesnek ahhoz, hogy a hosszútávú átlagos növekedés 2,5 százalék felett maradjon. A magyar inflációs trendek megfelelnek a várakozásoknak, így a tavaszi tetőzés után az egyszeri hatások kifutásával egészen őszig enyhén lassuló, majd onnantól ismét emelkedő inflációs pályára számít az Equilor. Idén a drágulást elsősorban az állami és magánberuházások, valamint a fogyasztás bővülése támogathatják, miközben az előrejelzési bizonytalanság nagy, tekintettel a jövő évi hazai választásokra. A jelenlegi információk alapján a fogyasztói árindex 2,4, jövőre 2,8 százalékkal emelkedhet, de 2018 vége felé a növekedés már meghaladhatja a 3 százalékot. Az államháztartás hiánya a kormányzati tervek szerint 2017-ben és jövőre is 2,4 százalék lehet, mely az Equilor szerint idén tartható, jövőre azonban 2,8 százalékra emelkedhet. Idén újabb felminősítés nem, maximum a kilátások javítása várható a hitelminősítőktől, mivel a minősítés módosításához a hosszú távú növekedési kilátások javulása és az államadósság csökkentése terén elért újabb eredmények szükségesek.

Az Equilor vezető elemzője szerint az év végéig az MNB fenntarthatja a laza monetáris kondíciókat, a rekord alacsony szintű alapkamat maradhat a jelenlegi 0,9 százalékos szinten. A jegybank az alapkamat mellett a háromhónapos betéti eszközhöz való hozzáférési korláttal szabályozza a bankközi piacot, és az Equilor várakozása szerint a második negyedév végén az MNB újabb 50-100 milliárdos limitcsökkentésről dönthet, majd a negyedik negyedévre vonatkozóan tovább vághatja a felső korlátot. A jegybanki célok megvalósításához stabil forintra van szükség, a korábban tapasztalt, gyengülő forintpályát már nem tudja tartani a jegybank. Az uniós források beáramlása folyamatos forintkeresletet biztosít, így az euró-forint árfolyamában továbbra sem várható érdemi elmozdulás, a 303-318 forint közötti sávban mozoghat a jegyzés a következő hónapokban is.

A magyar részvénypiac teljesítményét jól mutató BUX index az elmúlt évek ralija után idén veszített lendületéből. A megtorpanás okai az Equilor friss elemzése szerint nem az európai politikai aggodalmak között keresendők, mivel a francia elnökválasztás első fordulója utáni ralihoz a magyar részvényindex már nem tudott csatlakozni. Tavaly novembertől a lengyel részvénypiac fókuszba kerülése volt jellemző a régióban: az ottani devizahiteles rendezés után egyre többen fordultak az alacsonyabb árazásúvá vált lengyel pénzintézeti papírok felé, míg a magyar piac eközben viszonylag kevés új fundamentális sztorit hozott. A javuló nemzetközi klíma kiemelten fontos az OTP, a Richter és részben a MOL számára, emellett a magyar tőzsdei vállalatok is profitálnak a beindulásából, melyet jelenleg még korlátozott jellemez. Az első negyedéves gyorsjelentések új impulzust hoztak és a megtorpanás után az elmúlt napokban új csúcsokra lendült a BUX index és a rövid távú kilátások is pozitívak.

Brexit francia választások pénzpiac
Kapcsolódó cikkek