Pénz- és tőkepiac

Az újszerű technológiáktól is tartanak a biztosítók

Az 52 országban megkérdezett 836 biztosítási szakemberben és ágazati szakértőben komoly az aggály, hogy az ágazat nem tud megfelelő válaszokat adni a digitalizáció, az új versenyhelyzetet teremtő új technológiák, valamint a szükséges piaci konszolidáció és a költségcsökkentés jelentette kihívásokra. Ennek fényében érthető, hogy a változásmenedzsment minősége a működési kockázatok között a legégetőbb kérdéssé vált, míg a második helyen az informatikai biztonsági kockázatok állnak.

Ezen belül fontos terület a biztosítótársaságokkal szembeni támadások kezelése, valamint a kiberbűnözés mint biztosítási kockázati elem megnövekedett súlya a kockázatok között, de ugyanilyen súllyal esik latba a biztosítótársaságok belső lemaradása az insurtech fejlesztések terén. Emiatt a biztosítók aggasztónak tartják az üzletág tehetségvonzási és -megtartási képességét, bár hosszú idő óta először pozitív változás következett be a biztosítók irányításával és menedzsmentjével kapcsolatos bizalom terén.

A felmérés legutóbbi három kiadásában első helyre sorolt szabályozási kockázat idén nem került be az első öt kockázat közé, ebben szerepet játszhatott a sikerrel beépített Szolvencia II. szabályozás – hívta fel a figyelmet Kerekes Antal, a PwC Magyarország technológiai tanácsadásért felelős cégtársa. A makrotényezőkre adott válaszokból kiderült: bár a válaszadók elismerték, hogy érzékelhetők a növekedés jelei, a fellendülésbe vetett bizalom nem nevezhető erősnek, ráadásul az alacsony kamatok, a szerény hozamkörnyezet sem ad optimizmusra okot.

kiberbűnözés technológia biztosítás
Kapcsolódó cikkek