Pénz- és tőkepiac

Árcsökkentéssel toboroz utasokat a Ryanair

Adózott eredményének 55 százalékos növekedéséről, 397 millió eurós negyedéves profitról számolt be a Ryanair.

Adózott eredményének 55 százalékos növekedéséről, 397 millió eurós negyedéves profitról számolt be a Ryanair. A legnagyobb európai fapados légitársaság közleményében megjegyzi, hogy a szebb adatban közrejátszott a húsvéthatás, ugyanis a bázisidőszakban korábbra, márciusra esett az egyházi ünnep, amely hagyományosan nagy forgalmat jelent a légi közlekedés számára. Az utasszám 12 százalékkal 35 millió főre bővült, de Michael O’Leary vezérigazgató különösen a 2 százalékkal 96 százalékra nőtt, rekordot jelentő kihasználtságra lehet büszke, és arra, hogy a haszonkulcsot 15-ről 21 százalékosra srófolta fel.

Az, hogy a Ryanair járatain fehér holló volt a szabad ülés, a bevételeken is meglátszott: az ír cég 13 százalékkal 1,91 milliárd euróra növelte forgalmát. Az átlagos jegyár egy százalékkal 40 fontra emelkedett, amit a vezérigazgató a húsvét drágító hatásával magyarázott. A gyenge font és a csomagfeladásnál nyújtott kedvezmények viszont faragtak az összbevételen, melyen a londoni és a manchesteri terrorcselekmények hatása is nyomot hagyott. Döntően az olcsóbb üzemanyag miatt az üzemeltetési költségek 6 százalékkal zsugorodtak. A kerozin drágulását 49 dolláros hordónkénti olajáron megkötött fedezeti ügyletekkel egy évre előre kivédték. A negyedévben tizennégy Boeing–737-es áll szolgálatba a Ryan­airnél, amely tavasszal Frankfurtban és Nápolyban is bázist létesített. A flotta most 397 gépből áll.

A szeptemberrel záruló üzleti fél évre 5 százalékos átlagos jegyárcsökkenést és 11 százalékos utasszámbővülést jeleznek előre, és sokat várnak a Brüsszellel kötött, az Erasmus-ösztöndíjas diákok olcsó utaztatásáról szóló szerződéstől is. A jelentésre 4,4 százalékot zuhant a Ryanair árfolyama Londonban, a befektetőknek ugyanis nagyon nem tetszett, hogy a légitársaság árat csökkent a nyári főszezonban, ahogy az sem, hogy a cég elismerte: tizedik jelentkezőként indulni fog a csődben lévő Alitalia megszerzéséért.

légi közlekedés Michael O’Leary Ryanair
Kapcsolódó cikkek