Pénz- és tőkepiac

Duterte megfenyítette a bányatársaságokat

Dühödt támadást intézett Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök hazája bányatársaságai ellen, majd utasításba adta, hogy a mostani gyakorlaton gyökeresen változtatniuk kell. Nevezetesen arról van szó, hogy a világ legnagyobb nikkeltermelőjének számító ország ezentúl nem adja el külföldre a kibányászott ércet nyomott áron, hanem maga dolgozza fel és exportálja az értéknövelt terméket.

Ezzel kivédhető Duterte szerint az is, hogy a Fülöp-szigetek ásványkincsét feldolgozott formában magas áron kelljen külföldről beszerezni ahhoz, hogy a hazai ipar hasznosítani tudja. Szokásos éves kongresszusi beszédében az elnök különadó kivetésével fenyegette meg a bányatársaságokat, ha nem tesznek eleget környezetvédelmi kötelezettségeiknek. A környezet védelme még a bányászatnál is fontosabb az elnök szavai szerint.

„Költsetek a természeti forrásaink védelmére és a természetes környezet visszaállítására, különben halálra adóztatlak benneteket” – üzente a szókimondásáról ismert elnök. A piac azonnal vette az adást, a bányatársaságok részvényei szabadesésbe kezdtek a manilai tőzsdén. A Nickel Asia árfolyama 3,1, a Global Ferronickel Holdingsé 3,9 százalékot zuhant pillanatok alatt, de az üzenet hamar eljutott Londonba is, a nikkel meghatározó piacára, a londoni fémtőzsdére (LME), ahol 2,7 százalékkal drágult a jegyzés.

Megrettentek a helyi bányatársaságok is. Kamarájuk elnöke, Ronald Recidoro gyorsan közleményt adott ki, amelyben messzemenő támogatásáról biztosítja Dutertét, és helyesli saját maguk megadóztatását. Az egyébként nem derült ki, hogy a nikkelfeldolgozáshoz szükséges nagyberuházásokat kiknek és milyen forrásból kellene elvégezniük.

A törvényhozásban az is felmerült, hogy kövessék Indonézia példáját, és jogszabállyal korlátozzák a nikkelérc exportját. Indonézia ezt tette 2014-ben, átállt a feldolgozásra, s ezzel egyszersmind a Fülöp-szigetekre hagyományozta a világ legnagyobb nikkelexportőrének címét. A korlátozás Indonéziának bejött.

Tanzániai rekordbírság: 190 milliárd dollár

A tanzániai kormány 190 milliárd dolláros számlát nyújtott be a legnagyobb helyi aranybányászati társaságnak, az Acaciának – amelyben részvényes a Barrick Gold is –, mert kiderült, hogy 2000 és 2017 között folyamatosan megkárosította a költségvetést: kevesebb arany után adózott, mint amennyit valójában kitermelt és külföldön értékesített. Az adóhátralék 40 milliárd dollárt tett ki, ehhez jött a kamatok és a bírság 150 milliárdos tétele. Az Acacia árfolyama a hírre 42 százalékot zuhant két nap alatt. A cég tavalyi forgalma 1,05 milliárd dollárt tett ki, emellett: a tartozás visszafizetéséhez évszázadokra lenne szükség. | VG

 

Rodrigo Duterte bányatársaságok Fülöp-szigetek nikkel
Kapcsolódó cikkek