Pénz- és tőkepiac

Erre kell figyelni, ha külföldre megy nyaralni a család

Ha nyáron gyermekekkel együtt indulnak külföldi útra a felnőttek, érdemes rájuk külön balesetbiztosítást kötni – javasolja az Union Biztosító.

Az Union közleménye szerint a gyermekekre megkötött balesetbiztosítások a külföldi utazások esetén is térítenek, ennek ellenére gyerekkel nem szabad utasbiztosítás nélkül elindulni. Ebben a korosztályban ugyanis az egészségügyi problémák fordulnak elő a legtöbbször, amire a gyerekek utasbiztosításának díja többnyire kedvezőbb, mint a felnőtteké, miközben azokkal azonos összegű szolgáltatást nyújtanak – olvasható a közleményben.

Forrás: AFP

A biztosítócég kitér közleményében arra is: az olyan extrém sportokat, mint például a magashegyi túrázás, a sziklamászás, vagy az autó-motorsportok, a legtöbb biztosító kizárja az utasbiztosítási fedezetből. Azok azonban, amelyek vállalják az extrém sportokat, pótdíjat kérnek a plusz fedezetért, mely általában a díj minimum 50 százaléka, de mértéke a sporttól és a földrajzi helytől függően változik. Az Union arra figyelmeztetett, az extrém sportok kedvelőinek célszerű olyan balesetbiztosítást kötni, amelyek az ilyen tevékenységekre is kiterjednek. Ezek a Föld minden országában érvényesek, így nemcsak külföldi utazások során, hanem az idehaza elszenvedett balesetekre is térítést adnak. Míg az utasbiztosítás az ellátáshoz kötődő tényleges költségeket fizeti meg, addig a balesetbiztosítás fix összegű térítést nyújt, ami a további kiadások fedezésére is fordítható.

Az OVB pénzügyi tanácsadó cég közleményében úgy fogalmaz: az Európán kívül nyaralók alaposan tájékozódjanak, mert a társaságok nagy részénél a nyaralás helyszínétől függően a biztosításoknál pótdíjat is kell fizetni. Póth Viktor a cég igazgatója kiemelte: a tengerparti nyaralásnál érdemes előre megtudni, hogy a búvárkodás, a vízisí, a vitorlázás, a tengeri kajak, vagy a szörf szerepel-e a kiválasztott biztosításban, vagy azt kiegészítőként kell választani.

Az OVB kitért arra is: idehaza alanyi jogon jár minden 3-18 éves gyermek számára az általános gyermek- és ifjúsági balesetbiztosítás. Ezt és az iskolákban köthető tanulóbiztosítást is ki lehet egészíteni magasabb térítést nyújtó biztosításokkal, ebben a korosztályban már évi 8-9 ezer forintért komoly térítési összegű konstrukciók köthetők. Rámutattak, a háztartási biztosítások mellé kapcsolt balesetbiztosítások sokszor nem tartalmaznak kórházi napi térítést, vagy ennek mértéke csak pár száz, vagy néhány ezer forint, ami nem nyújt fedezetet arra, ha valamelyik szülő a beteg gyermek mellett szeretne lenni. A gyermekekre kötött külön balesetbiztosítások térítési összege lényegesen magasabb az egyéb biztosításokénál, egy csonttörés esetén akár 50 000 forint is lehet, egy esetleges baleseti plasztikai műtéti térítés elérheti az 1 millió forintot is – közölték.

gyerekek extrém sportok utazás biztosítás külföld
Kapcsolódó cikkek