Pénz- és tőkepiac

Megérte részvényalapokat vásárolni

Öt év alatt szép hozamokat termeltek a részvényalapok. A BÉT-en befektető alapok is jól teljesítettek, de a fejlett piaci konstrukciókra sem lehet panasz.

Hosszú távon megérte részvényalapokba fektetni a pénzt. Ezeket a konstrukciókat általában minimum öt évre ajánlják, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint pedig ez idő alatt a hazai részvényalapok ötöde ért el évente 10 százalékosnál is magasabb hozamot, de még az utóbbi tíz évet nézve is alig van olyan konstrukció, amelyiknek nem sikerült a válságban összeszedett mínuszokat ledolgoznia. Nemzetközi viszonylatban is hasonló a helyzet. A Morningstar adatai szerint is csupán néhány szektor alapjai állnak mínuszban öt év után. Ezek jellemzően árupiaci és energetikai cégekbe fektető konstrukciók.

A hazai kínálat legjobban teljesítő részvényalapja a Concorde Részvényalap, amely több mint 17 százalékot hozott a befektetőinek évente az elmúlt öt esztendőben. Ezek után nem meglepő, hogy ez az egyik legnagyobb hazai részvényalap, csaknem 25 milliárd forintot kezelnek benne. Az aktívan kezelt részvényalap megverte a Budapesti Értéktőzsde részvényindexét követő alapokat is, amelyeknek a hozamára szintén nem lehetett panasz az elmúlt években. A BUX-ot követő ETF évente csaknem 15, a többi indexkövető alap 12,5–14,6 százalékot szedett magára.

A BUX-ot követő ETF évente csaknem 15 százalékot szedett magára. Forrás: AFP

A fejlett részvénypiacokon befektető alapokkal is sokat lehetett keresni, főleg ha nagy kapitalizációjú, divatos cégek részvényeibe fektető konstrukciót választott a befektető. A Morningstar szerint egy átlagos ilyen alap több mint 13 százalékot hozott évente, a legjobban teljesítő Fidelity OTC pedig csaknem 20 százalékkal gyarapította a befektetők megtakarítását. Ez az alap 90 százalékban amerikai részvényeket tart, a legfontosabb befektetései az

Apple, a Google-tulajdonos Alphabet, az Amazon és a Tesla. Magyarországon is elégedettek lehetnek azok, akik a divatos cégek részvényeit választó OTP Trend alapot választották, ez a konstrukció is 15 százalékokat hozott évente az elmúlt öt esztendőben. Az amerikai részvénypiacon befektető többi magyar alap is szép eredményeket ért el, többségük két számjegyű hozammal büszkélkedhet ezen az időtávon.

A szektorális alapok közül az egészségügyi és technológiai cégekbe fektető konstrukciók voltak a legsikeresebbek az utóbbi években. Egy átlagos egészségügyi témájú alappal évente 16,6, egy technológiaival 16,36 százalékot lehetett bezsebelni az utóbbi fél évtizedben. A Morningstar adatai szerint a legjobban teljesítő egészségügyi szektorba fektető alapot a Fidelity viszi, ez a konstrukció 21,5 százalékos éves hozamot ért el úgy, hogy kedvenc befektetései között olyan cégek vannak, mint a Medtronic, a Boston Scientific, a Becton, a Dickinson and Co., az Intuitive Surgical és a Danaher. A technológiai alapok között akad, amely 24 százalékos éves hozammal büszkélkedhet: a T. Rowe Price Global Technology ennyit ért el, a legfontosabb befektetései a Salesforce.com, az Alphabet, a Taiwan Semiconductor Manufacturing, az Intuit és az Electronic Arts.

Magyarországon a klímaváltozás hatásaiból profitáló cégekbe fektető alapok értek el két számjegyű, vagy azt közelítő hozamot az utóbbi öt évben. Az OTP ilyen tematikájú alapja 12,8 százalékot hozott, a K&H-é 9,99, az Aegoné 9,84 százalékos hozamot ért el évente.

részvényalapok BÉT tőzsde
Kapcsolódó cikkek