Pénz- és tőkepiac

Éles harc várható a pénzintézetek körében

A héten pályázatuk elfogadásáról hírt kapó bankok – K&H, MKB, OTP – hamarosan kínálatukba illesztik a saját MFL-terméküket.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedélye alapján az OTP Jelzálogbank is kínálhat minősített fogyasztóbarát lakáshitelt (MFL), miután a jegybank elfogadta a pénzintézet pályázatát. A bank közlése szerint az MFL-hiteltermékek augusztus végétől lesznek elérhetők az OTP Bank hálózatában. A pénzintézet az MNB nyilvántartása szerint csak tízéves kamatfixált hitelt kínál majd.

Fotós: Darnay Katalin

A héten pályázatuk elfogadásáról hírt kapó bankok – K&H és MKB – hamarosan kínálatukba illesztik a saját MFL-terméküket. Közülük az MKB-é lehet kuriózum, hiszen a hitelintézet lesz az első, amely a futamidő végéig fix törlesztőrészletű MFL-kölcsönt kínál majd. A futamidő tizenöt vagy húszéves lehet – egyetlen feltétel, hogy az igénylő a futamidő végén nem töltheti be a 70. életévét. A kölcsön kamata a lejáratnak megfelelő futamidejű referenciakamathoz lesz kötve – derül ki az MNB honlapján közöltekből. A K&H-nál csak három- öt éves kamatfixálás lesz.

A piacon már elérhető MFL-konstrukciók közül egyedül az FHB-nál futhatott végig az első szerződés, hiszen a feltételek szerint a teljes dokumentáció befogadásától kezdve tizenöt napon belül kell meghozni a hiteldöntést – az FHB július elsején, az Erste 24-én indult. Utóbbinál arról tájékoztattak, hogy az első igénylések folyamata már megkezdődött, de értelemszerűen augusztus közepéig ott nem várható szerződéskötés.

Lapunk megkereste a Magyar Nemzeti Bankot azzal kapcsolatban, hogy az MFL feltételeinek vizsgálatakor szempont-e az, hogy a lehetőséget elnyerő hitelintézet mennyi időn belül vállalja a termék kínálatba helyezését. A jegybankban elmondták, a pályázati feltételek nem tartalmaznak arra vonatkozó kikötést – és ennek megfelelően mindez az elbírálás során sem vizsgálandó –, hogy a pénzintézetek a pályázat pozitív elbírálását követően mennyi időn belül kötelesek megkezdeni a minősített hiteltermék tényleges forgalmazását. Az MNB weboldalának „Minősített fogyasztóbarát lakáshitel” aloldalán nyújt tájékoztatást arról, hogy a fogyasztók a termék értékesítésének megkezdésével kapcsolatban náluk tudnak érdeklődni. Ugyanakkor a jegybank szeptembertől tervezi indítani honlapján azt az összehasonlító aloldalt, melynek segítségével a fogyasztók még teljesebb és pontosabb tájékoztatást kaphatnak a hitelintézetek MFL-ajánlatairól.

Ekkorra – a menet közben engedélyt elnyerő és piacra lépő kereskedelmi bankok mellett – már a takarékszövetkezeti hálózatban is elérhetők lesznek az MFL-termékek, amelyek forgalmazására a szövetkezeti integráció tagjai az FHB után másodikként kaptak engedélyt. A takarékoknál ugyanakkor a kereskedelmi bankoknál nagyobb kihívás az egységes MFL termékkörbe illesztése, hiszen itt nem egyetlen bank fiókhálózatáról van szó, hanem több mint ötven takarékszövetkezet hálózatában kell kialakítani a protokollt. A termék fontosságát jelzi, hogy a takarékszövetkezetek az egységes, szeptember 1-jei indulás mellett tették le voksukat, nem úgy, mint az FHB nyereménybetétjének kínálatba állításakor, mikor pilot-projektként először csak néhány takarék kezdte el kínálni a terméket, amelyhez a többiek folyamatosan kapcsolódtak.

lakáshitel takarékszövetkezetek MNB bankok harc
Kapcsolódó cikkek