Pénz- és tőkepiac

Újra nő a nyugdíjpénztárak taglétszáma

Növekvő taglétszám, szép befektetési teljesítmény és javuló működési eredmény jellemezte az önkéntes nyugdíjpénztárak első fél évét. A magánkasszák megmaradt tagsága is elégedett lehet a hozamokkal.

Megállt az önkéntes nyugdíjpénztári szektor nyolc éven át tartó zsugorodása, az idén már egyértelműen nőtt a kasszáknál a taglétszám. Június végén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint 1 140 836 tagjuk volt a pénztáraknak, 2598-cal több, mint 2016 végén. A legfőbb oka ennek, hogy az új belépők száma megugrott, az első fél évben 22,7 ezren csatlakoztak a kasszákhoz, amelyeknél a szolgáltatásban részesülők és a kilépők száma viszont csökkent tavalyhoz képest.

A pénztárak számára kedvező fejlemény, hogy a cafeteriaszabályok őket kedvezőtlenül érintő változásai ellenére a tagdíjbevétel növekszik. Az első fél évben 55,35 milliárd forintnyi bevétel folyt be, ez 14 százalékkal haladja meg a tavalyit. A munkáltatói befizetések ugyan 7 százalékkal csökkentek, a tagok egyéni befizetései viszont 18 százalékkal emelkedtek, és meghaladták a 34 milliárd forintot. Mostanra a tagdíjak kétharmada már a pénztártagoktól folyik be. Az egyéni befizetések volumene évről évre nő, ennek köszönhető, hogy a 2016-os év után az idei első fél évben 8,58 milliárd forintnyi személyi jövedelemadót térített vissza az állam. Tavaly egész évben nem érte el a 7,4 milliárd forintot az adójóváírások összege.

Az egyre tudatosabban öngondoskodó tagságot szép hozamokkal örvendeztették meg a vagyonkezelők az idén. A befektetési tevékenység eredménye 36,66 milliárd forint lett, a hozam csaknem 3 százalékos fél év alatt, évesítve pedig 5-6 százalékos. A pénztárak portfólióiban június végén már több mint 1,31 milliárd forint volt, ami azt jelenti, hogy egy átlagos pénztártag 1,15 millió forintos egyenleggel rendelkezett. A pénztárak portfóliójában egyre több az állampapír, az első fél év végén már 743 milliárd forinttal finanszírozták az államot. Szintén rekordot döntött az alapokban lévő részvények és befektetési jegyek volumene, előbbiből 81 milliárd, utóbbiból 342 milliárd forintnyi volt a pénztáraknál.

A kasszák működési eredménye is pozitív lett az idén. A szektor 486 millió forintos működési eredményt halmozott fel a fél év végére, főleg annak köszönhetően, hogy a működési bevételek emelkedtek. Ennek egyik oka az volt, hogy a tagdíjbefizetések is nőttek, a másik pedig az, hogy a pozitív hozamok miatt az egyébként nem fizető tagok egyenlegét is meg lehetett csapolni 751 ezer forinttal.

 

 

 

 

 

A magánkasszák is jól teljesítettek

A magánnyugdíjpénztárak lassan fogynak, június végén már csupán 57 390 kitartó tagjuk maradt. A kasszák több mint 243 milliárd forintos vagyont kezeltek fél évkor, egy átlagos tagnak tehát 4,25 millió forintos egyenlege volt. A pénztárak összesen csaknem 10 milliárd forintnyi hozamot termeltek, ez bő 4 százalékos átlaghozam fél év alatt, évesítve pedig 8 százalék fölötti a teljesítmény. A pénztárak is sok állampapírt tartanak, a teljes vagyonuk 54 százalékát ez teszi ki, részvényekből és befektetési alapokból arányosan több van a portfólióikban, mint az önkéntes kasszákéban, ennek köszönhető, hogy az idén szektorszinten magasabb hozamot érhettek el.

 

nyugdíjpénztárak takarékoskodás nyugdíj nyugdíj- előtakarékosság
Kapcsolódó cikkek