Pénz- és tőkepiac

Elmaradt az uborkaszezon a fogyasztásban

Több mint 240 milliárd forintnyi fogyasztási hitelt vettek fel a háztartások az első hét hónapban, ami bő egyharmadával több az egy évvel korábbinál. Változatlanul a személyi kölcsönök húzzák magukkal a piacot.

Az idén elmaradt a megszokott nyári uborkaszezon a fogyasztási hiteleknél: a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint csak júliusban 38,6 milliárd forint értékben kötöttek új szerződéseket – a folyószámlahitelek nélkül – a háztartások, ami 34,5 százalékos növekedésnek számít az egy évvel korábbi mennyiséghez viszonyítva. Ennek megfelelően az első hét havi kihelyezések sem alakultak rosszul a piacon: a 240 milliárd forintnyi új fogyasztási hitelszerződés 35,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Júliusban 38,6 ,illiárd forint értékben kötöttek új hitelszerződést
Fotós: Darnay Katalin

Az impozáns növekedés leginkább a személyi kölcsönök emelkedő kihelyezéseinek eredménye: ezekből csak júliusban 28,7 milliárd forint értékben vettek fel a háztartások, szemben az egy évvel korábbi valamivel több, mint 20 milliárddal. Az első hét hónap számai is igen látványosak: a mintegy 170 milliárdnyi új szerződés nagyjából másfélszerese az egy évvel korábbinak. Szintén jelentős növekedés mutatkozott a gépjárműhiteleknél, igaz, ott viszonylag alacsony bázisról, úgyhogy a 20,2 milliárd forintnyi kihelyezés már kedvező eredménynek tekinthető.

A szabad felhasználású jelzáloghitelek piaca még mindig viszonylag alacsony fordulaton pörög: január és július között 32,4 milliárd forintnyit helyeztek ki ezekből a pénzügyi szolgáltatók, ami 4,2 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Az áruvásárlási és egyéb hitelek kihelyezései gyakorlatilag stagnáltak, az első hét hónapban kötött 16,4 milliárdnyi szerződés minimális mértékben marad el az egy évvel korábbitól.

A folyószámláikhoz kapcsolódó hitelkereteiket egyre kevésbé használják ki a lakossági és önálló vállalkozói ügyfelek, hiszen mind az igénybe vett összegek, mind az állományok csökkennek az utóbbi egy-két évben. Az új szerződések csökkenéséért a jegybank adatai szerint elsősorban a hitelkártyákhoz kapcsolódó keretek okolhatók, miután azokból az első hét hónapban 9 százalékkal kevesebbet használtak ki, mint egy évvel korábban. A csökkenésben persze szerepet játszhat az is, hogy a folyószámlakölcsönök – és azokon belül a kártyákhoz kapcsolódó hitelek – a legdrágábbak közé tartoznak a piacon: az MNB adatai szerint az előbbiek átlagos kamata évi 20,07, az utóbbiaké pedig 28,22 százalékot ért el júliusban.

Egyre többen kötnek online szerződést

Az OTP Bank tapasztalatai szerint egyre többen vannak és egyre nagyobb összeget igényelnek a személyi kölcsönre szerződők – derül ki a hitelintézet közelmúltban megjelent közleményéből. A pénzügyi szolgáltató tájékoztatása szerint a magyar piacon éppen egy éve megjelent online személyi kölcsön is a várakozások felett teljesít: a teljes folyósítás több mint 5 százaléka kapcsolódik az online szerződő ügyfelekhez.

 

fogyasztási hitel fogyasztás személyi kölcsön
Kapcsolódó cikkek