Pénz- és tőkepiac

Az OTP-nek is tartozhat a csődbe jutott Agrokor cégóriás

Hitelezőként az OTP-t is valószínűleg érinti a legnagyobb horvátországi magántulajdonú cég, az Agrokor körül folyó botrány,

Hitelezőként az OTP-t is valószínűleg érinti a legnagyobb horvátországi magántulajdonú cég, az Agrokor körül folyó botrány, nem zárható ki, hogy a bankpapír a tegnapi nyitás után emiatt is esett. A Balkán legnagyobb foglalkoztatójának számító Agrokor hétfőn tette közzé a tavalyi évről szóló jelentését, valamint könyvvizsgálói beszámolóját, és jó néhány csontváz kiesett a szekrényből. Kiderült: a cég évek óta hamisítja a könyvelését, tavaly és tavalyelőtt is nyereséget mutatott ki, holott 2016-ot valójában 11 milliárd kuna (455 milliárd forint) veszteséggel zárta, 2015-ben pedig 3,6 milliárd kunás (150 milliárd forint) mínuszban volt. Az el nem könyvelt tételek miatt összesen 21,7 milliárd kunányi (900 milliárd forint) tőkeveszteséget kellett leírni a társaságnál.

Forrás: AFP 

A csődközelbe jutott cégcsoport Szlovéniában, Boszniában, Szerbiában és Magyarországon is érdekelt. Az Agrokoron belül mintegy ötven különböző gazdasági szektorhoz tartozó vállalat működik, munkavállalóinak száma meghaladja a 60 ezret, a cég éves árbevétele pedig eléri a horvát 15 százalékát – írja az MTI. Szakértők szerint a 93 százalékban magántulajdonban lévő vállalat felszámolása beláthatatlan következményekkel járhat a horvát gazdaságra. A horvát parlament ezért április 6-án gyorsított eljárásban fogadta el a lex Agrokor néven emlegetett törvényt, amely lehetővé teszi a rendszerszinten fontos vállalatoknak, hogy az államtól rendkívüli igazgatási eljárást kérjenek, megelőzve ezzel a csődeljárást.

A tavasszal közzétett adatok szerint a konszern hitelállománya megközelíti az 5 milliárd eurót (1559 milliárd forint), az 52 százalékát a bankok tartják a kezükben. A cég 1,6 milliárd euró­val tartozik legnagyobb hitelezőjének, az orosz Sberbanknak, 650 millió euróval pedig horvátországi bankoknak. Az Agrokor 900 millió euró értékben bocsátott ki kötvényeket a nemzetközi piacon. A befektetési bankoknál további 20 millió euró, más horvát, nem pénzügyi intézményeknél 300 millió euró, a beszállítóknál 1,2 milliárd euró fizetési hátralékot halmozott fel.

A Sberbank már büntetőfeljelentést tett az Agrokor korábbi tulajdonosa és vezetője, Iviva Todoric ellen. Azzal érvel, hogy a cég államosításakor annak adóssága horvát államadóssággá változott, ezért a horvát államnak kell rendeznie – írja a Total Croatia News. Az OTP-nek lényegesen kisebb összeggel tartozhat az Agrokor, hogy pontosan mennyivel, arról a bank lapunknak nem nyilatkozott. A most közzétett jelentés két, az OTP-t érintő, az Agrokor által korábban be nem vallott tételt tartalmaz: egy 589 millió kunás (24,4 milliárd forint) tartozást, amely a Splitska bankánál áll fenn, és egy 42 milliósat (1,74 milliárd forint) a horvát OTP-nél. Ezekről a hitelekről az OTP-nél nyilván tudtak, a hitelintézet tőzsdei jelentése szerint az első negyedévben fokozni kellett Horvátországban a céltartalékolást döntően egy vállalati ügyfél miatt. Ebben az időszakban több mint 5 milliárd forintnyi céltartalékot képzett a hitelintézet a horvát leánynál.

Agrokor OTP Bank bankok
Kapcsolódó cikkek