Pénz- és tőkepiac

Jó befektetés lesz a Babakötvény

A lakossági állampapírok közül a Babakötvény kamata lesz hamarosan a legmagasabb, a népszerűsége ennek ellenére csekély maradt.

A legjobb lakossági állampapír-befektetés most a ezen a legnagyobb a kamatprémium. A kizárólag 18 év alatti gyerekek számára jegyezhető, államkincstári számlára megvásárolható értékpapír mindenkori kamata 3 százalékponttal haladja meg az inflációt. A szintén a pénzromlás üteméhez igazított Prémium (PMÁP) kamatprémiuma a jelenleg jegyezhető sorozatoknál csupán 1,25, illetve 1,5 százalék.

Forrás: MTI Fotó: Mohai Balázs

A Babakötvények aktuális kamata még alacsony, a 2032-ben lejáró sorozaté csak 3, a többié 3,4 százalékos. Az első sorozat kamata decemberben emelkedik majd 3,4 százalékosra a 2016-os átlagos után. A többi sorozaté februárban változik, és a 2017-es átlagos inflációhoz igazodik majd, ami a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb jelentése szerint 2,4 százalék körül fog alakulni, vagyis a Babakötvények bőven 5 százalék fölött kamatoznak jövőre.

Ám hiába a vonzó kamat, a Babakötvényt az értékesítési adatok alapján mégsem könnyű eladni. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint augusztus végén az eddig kibocsátott öt sorozatban mindössze 33,7 milliárd forint volt. A legtöbbet eddig a 2032-ben lejáró kötvényből jegyeztek, 26,8 milliárd forintnyit. Ezt az állampapírt azoknak a gyermekeknek a kincstári számlájára vehetik meg a szülők, akik 2014. február 1-je előtt születtek. A később születő gyerekeknek évente indít új sorozatot az ÁKK azonos feltételekkel, de ezekbe csak lassan csordogál a pénz. A 2033–2035 között lejáró sorozatokba az idén nyolc hónap alatt alig 500–800 millió forintnyi friss pénz folyt be.

A háttérben az állhat, hogy bár megvan rá a lehetőség, hogy a szülők a gyerekeiknek úgynevezett Start-számlát nyissanak a Magyar Államkincstárnál, ezzel csak kevesen élnek. A kincstár honlapján elérhető adatok szerint idén az egyes hónapokban csak minden negyedik-ötödik gyermeknek nyitottak ilyen számlát, hogy kipótolják az államtól kapott 42,5 ezer forintos életkezdési támogatást. Holott azok, akik Start-számlát nyitnak, számos kedvezményben részesülnek. A magas kamat mellett a befizetésekre évente 10 százalékos, legfeljebb 6 ezer forintos állami támogatás jár alapesetben, míg rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult vagy nevelésbe vett gyerek esetében a duplája.

Korlátozás azonban nincs arra vonatkozóan, mennyi pénzt helyezhet el a szülő vagy más a gyerek Start-számláján. A maximális állami támogatáshoz évente 60 ezer forint is elegendő, de ha egy szülő ki akarja használni a magas kamatokat, többet is befizethet. Idén egyébként az első fél évben 11 903 gyermeknek nyitottak a szülők, illetve az állam ilyen számlát, miközben csaknem 48 ezer kisbaba vált jogosulttá az életkezdési támogatásra. A Start-számlákra az államkincstár több mint 543 millió forintot utalt át.

Lendületben a PMÁP

Erőre kapott a Prémium Magyar (PMÁP) a fogyasztói árindex ez évi folyamatos emelkedését követően. Közel 739 milliárd forint összegben növekedett az állománya idén, ami az elmúlt öt esztendő átlagához mérve több mint négyszeres állománybővülés – közölte az ÁKK. A forintalapú lakossági állampapírok teljes állománya 1445,8 milliárd forinttal emelkedett január óta. A lakossági állampapírok nagy szerepet töltenek be az finanszírozásában: szep­tember végén a 6645,1 milliárd forintra hízott állomány a teljes államadósság 25 százaléka volt. | VG

 

babakötvény államkincstár
Kapcsolódó cikkek