Pénz- és tőkepiac

Kevesebb a veszteséges pénzügyi vállalkozás

Jóval kevesebb pénzügyi vállalkozás zárt tavaly mínuszban, mint 2015-ben. Hiába azonban a csökkenés, a szolgáltatók több mint egyötöde továbbra is veszteséges.

Ötvenhét pénzügyi vállalkozás ért el negatív adózott eredményt 2016-ban, szemben az egy évvel korábbi hetvenkilenccel, miközben a bejegyzett szereplők száma változatlanul kétszázötven körül maradt – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Aranykönyv című, az egyes szolgáltatók részletes adatait tartalmazó összesítéséből. Annak ellenére viszont, hogy a veszteséges piaci szereplők száma huszonkettővel csökkent egyetlen év alatt, a mínuszban lévő szolgáltatók – szám szerint – a teljes piacnak még mindig 23 százalékát adják, ami nem elhanyagolható arány. Biztató ugyanakkor, hogy a milliárdos nagyságrendű veszteséget felhalmozó pénzügyi cégek száma is csökkenő tendenciát mutat: tavaly már csak két ilyen társaság szerepelt a nyilvántartásban, míg egy évvel korábban öt.

Forrás: MTI

A szektor egészének teljesítménye az MNB adatai szerint nem alakult rosszul tavaly. A pénzügyi vállalkozások összesített mérlegfőösszege 1908,3 milliárd forintot ért el 2016 végén, ez szűk 2 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Az ügyfelekkel szembeni követelések mennyisége viszont gyakorlatilag stagnált – 1592,6 milliárd forintot tett ki –, miközben a hitelintézetekkel szembeni kötelezettségek állománya 0,3 százalékkal 1018 milliárd forintra apadt egy esztendő alatt.

Az eredményoldalon viszont látványos javulást ért el a szektor tavaly, hiszen az összesített, bő 80 milliárd forintos adózott nyereség majdnem a háromszorosa az egy évvel korábbi 28,5 milliárdnak. Részben az adózott eredmény megugrásával lehet összefüggésben az is, hogy a pénzügyi vállalkozási szektor saját tőkéje megközelítette a 306 milliárd forintot 2016 végén, ami nagyjából másfélszerese az egy évvel azelőttinek.

Az adózott eredmény megugrásának összetevői viszont nagyon sokban hasonlítanak a bankszektoréhoz. A legnagyobb megugrás az értékvesztés elszámolása és leírása soron jelentkezett, ahol a 2015-ös 6,4 milliárd forintos egyenleggel szemben tavaly –24,95 milliárd forintot mutatott a mérleg; ez azt jelenti, hogy csak itt bő 31 milliárd forintos javulást sikerült elérni. A kamatkülönbözetnél viszont a 130,6 milliárd forintos egyenleg gyakorlatilag stagnálás volt 2015-höz viszonyítva, a jutalékbevételek szintje pedig még kissé mérséklődött is az egy évvel korábbihoz képest. Az általános igazgatási költségek szintje – ismét csak hasonlóan a hitelintézetekhez – a pénzügyi vállalkozásoknál is emelkedett valamelyest: 3,75 százalékos bővülést követően nagyjából 90 milliárd forintot ért el.

Az első féléves statisztikák alapján elmondható: az idei esztendő is hasonlóan alakulhat majd 2016-hoz viszonyítva a pénzügyi cégeknél. A mérlegfőösszeg és az ügyfélkövetelések szintje ugyanis változatlanul stagnált 2017 első hat hónapjában, miközben az adózott eredmény – a 2016 első hathavival összehasonlítva – érezhető csökkenést mutatott. Utóbbi ugyanakkor nem különösebben meglepő, hisz idén már feltehetőleg sokkal kevésbé lehet majd számolni a portfóliótisztítás (eredményre gyakorolt) jótékony hatásaival, mint tavaly.

veszteséges pénzügyi vállalkozások MNB Aranykönyv
Kapcsolódó cikkek