Pénz- és tőkepiac

Ezentúl minden pénzüket megkaphatják a zenészek

Hatszáznegyvenöt millió forintnyi jogdíj és közel hatvanötezer magyar zenemű keresi gazdáját az Artisjusnál.

Egy 2017-ben fejlesztett és novemberben már élesben is tesztelt online alkalmazás jelenthet megoldást a teljesen felosztott jogdíj nagyjából öt százalékát képező azonosítatlan jogdíjak kiszabadítására – adta hírül az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda. Elmondásuk szerint az Európában innovatívnak számító online felület az egy hónapos próbaüzem ideje alatt már jól teljesített: összesen 33 szerző közel 9 millió forintot szabadított ki azzal, hogy 200 azonosítatlan dalról közölte, hogy az megegyezik egy korábbi, általa regisztrált zenével, és 40 olyan zeneszámot regisztrált, amelynek bejelentéséről korábban megfeledkezett, pedig annak volt elhangzása.

Jelenleg 65 ezer azonosítatlan zenemű után mintegy 645 millió forint ragadt azon a függő számlán, amelyről három év elteltével a közös számlára kerülne a beragadt pénz, ezt követően arányosan felosztanák a zeneszerzők és a dalszövegírók között.

Most decembertől ugyanakkor már minden dalszerző előtt nyitva áll a lehetőség, hogy elakadt műveit online tisztázza, a rendszer a szerzőket egy előre elkészített listával is segíti. A szerzői egyesület adatbázisában jelenleg 7056 olyan szerző van, akinek ajánlott listáján legalább egy azonosítatlan mű szerepel. Mivel az Artisjus évente körülbelül 15 500 magyar alkotónak fizet ki jogdíjat, minden második magyar dalszerzőnek érdemes megnéznie a rendszert a jogkezelő szervezet közleménye szerint.

Az Artisjus évente átlagosan kilencmilliárd forintot fizet ki a szerzőknek, ennek nagyjából fele kerül magyar alkotókhoz. A jogdíjak azonban néha elakadnak, mert a zenefelhasználók (rádiók, tévék) pontatlan adatokat adnak az elhangzásról, vagy mert a szerző elfelejtette regisztrálni dalát az Artisjusnál.

zenészek jogdíjak Artisjus
Kapcsolódó cikkek