Pénz- és tőkepiac

Mi lesz a forinttal?

Ha nem következik be komolyabb változás a piacon, akkor 310-315 forintos euróárfolyam várható a következő év első felében, de ebből a sávból a 317-318-as szintek felé kimozdulhat az árfolyam. 2018 őszétől indulhat el a forint az erősödés irányba, ez pedig 310 forint alatti euróárfolyamot eredményezhet Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint.

A forint árfolyamának alakulását befolyásoló világgazdasági folyamatok közül az elemző a Fed és az EKB várható monetáris politikáját emelte ki.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a várakozásoknak megfelelően újabb kamatemelést hajtott végre a héten. A Fed kommunikációja alapján arra lehet számítani, hogy jövőre várhatóan három alkalommal fog szigorítani.

Az Európai Központi Bank pedig a héten döntött a pénzpumpa visszafogásáról. Az eddigi 60 milliárd euró helyett havi 30 milliárdos keretet szán eszközvásárlásra. Ez lényegében azt jelenti, hogy kevésbé lazák lesznek a monetáris feltételek. Ugyanakkor a kamatemelés csak jóval később következhet be, most arra lehet számítani, hogy 2018 szeptember végéig marad a havi 30 milliárdos pénzpumpa. Utána csökkenhet ez az összeg, de a felhalmozott állományt még szinten tarthatja az EKB.

Mi lesz Magyarországon?

A forint esetében mindig a nemzetközi hangulat a meghatározó, és ebben a nemzetközi környezetben a Magyar Nemzeti Bank folytathatja a laza monetáris politikát – áll Németh Dávid összefoglalójában.

Az csak jövő év végén közelítheti meg a célszintként megszabott 3 százalékot és 2019 elején lépheti azt át. A mostani kilátások szerint szeptemberig érdemi lépés nem várható, azt követően viszont elképzelhető egy lépés az esetleges szigorítás irányába, például a mínuszos emelése.

forint laza monetáris politika MNB Németh Dávid
Kapcsolódó cikkek